Στον προθάλαμο της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών βρίσκονται τα Ισραηλινά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη Heron, τα οποία η χώρα μας σκοπεύει να μισθώσει για 3 χρόνια έναντι ενός ποσού που δεν θα ξεπερνά αλλά θα τα έχει όλα μέσα ως ένα πακέτο, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου τα 50.000.000. Ανώτατες πηγές του Πενταγώνου λένε μάλιστα πως η Διεύθυνση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας φέρεται να έχει έτοιμη και την επιστολή «Letter of Intent» η οποία θα ταξιδέψει προς το Ισραήλ, με την οποία γνωστοποιείται επισήμως το ενδιαφέρον που υπάρχει από Ελληνικής πλευράς κι από εκεί κι έπειτα, τα αρμόδια κλιμάκια θα έχουν συνάντηση ώστε να συζητηθούν μια σειρά από θέματα. Στην ατζέντα ανάμεσα στις δυο ομάδες εργασίας σίγουρα θα είναι το οικονομικό, δηλαδή ο τρόπος αποπληρωμής, το βάθος χρόνου, πως θα διαμορφωθούν οι δόσεις, αλλά και η εκπαίδευση: δηλαδή αν τελικά οι Έλληνες χειριστές των UAV’s θα πρέπει να μεταβούν στο Ισραήλ για την εκπαίδευσή τους ή αν εκπαιδευτές από εκεί θα έρθουν στην Ελλάδα.

Μόλις ολοκληρωθεί κι αυτός ο κύκλος επαφών, το θέμα θα πάρει και πάλι τον δρόμο για το Ελληνικό κοινοβούλιο, που θα φέρει την τελική κύρωση. Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο η αρμόδια επιτροπή είχε ενημερωθεί εκτενώς και είχε εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία η συνέχιση για την μίσθωση. Ωστόσο η ίδια πηγή σημείωνε πως η όλη διαδικασία έχει λίγο ακόμη δρόμο μπροστά της κι άρα οι τελικές εξελίξεις και αποφάσεις θα ληφθούν με τη νέα κυβέρνηση και το νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας που θα προκύψει μετά τις Εθνικές εκλογές. Η χώρα μας δια μέσου της Frontex ήδη έχει εικόνα των δυνατοτήτων των UAV Heron του Ισραήλ, καθώς το προηγούμενο διάστημα απογειώνονταν από το Τυμπάκι της Κρήτης ο συγκεκριμένος τύπος Μη Επανδρωμένου επ’ ωφελεία του Λιμενικού Σώματος.

Οι ΗΠΑ περιμένουν το Ελληνικό «OK» για έναν επιπλέον χρόνο στην Λάρισα των MQ-9

Αμέσως μετά το Πάσχα οι Αμερικανοί απέστειλαν τη νέα Letter of Request (LoR) επιστολή προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να παραταθεί ο χρόνος παραμονής των Μη Επανδρωμένων MQ-9 Reaper στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας. Έως τώρα, όπως λένε στρατιωτικές πηγές δεν έχει υπάρξει, επισήμως τουλάχιστον, απάντηση από την χώρα μας αλλά ταυτόχρονα τις όποιες αποφάσεις τις έχουν προλάβει οι εκλογικές διαδικασίες αλλά και η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση τον Ιούλιο.

Τα Αμερικανικά Μη Επανδρωμένα επιχειρούν από την Λάρισα από το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη επενδύσει χρήματα στην Ελληνική βάση ώστε να εξυπηρετήσουν ακόμη το προσωπικό που υποστηρίζει τις πτήσεις των MQ-9 που τα απογείωσαν από την πόλη του Ελληνικού κάμπου τον Ιούλιο του 2018.

Έργα εκατομμυρίων ευρώ τα οποία σε κάθε περίπτωση μένουν στην χώρα μας. Επιπλέον η ιστοσελίδα μας είχε αναφερθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν τόσο στο Ελληνικό ενδιαφέρον για την απόκτηση MQ-9 που γι’ αυτό το λόγο έχει σταλεί επίσημη LOR προς τις Ηνωμένες πολιτείες, με την οποία έχει γνωστοποιηθεί το Ελληνικό ενδιαφέρον. Αλλά ακόμη δεν έχει απαντηθεί. Επίσης να αναφέρουμε και το Αμερικανικό ενδιαφέρον που υπάρχει ακόμη και για μεταστάθμευση των υπερσύγχρονων Global Hawk από τη Σιγκονέλα της Ιταλίας. Παράλληλα, ανώτατες πηγές έλεγαν εδώ και καιρό, πως οι Ηνωμένες πολιτείες δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους για την στρατιωτική αεροπορική βάση της Λάρισας και το ενδεχόμενο να γεμίσει αυτή τόσο με Αμερικανικά UAV’s όσο και με ιπτάμενα τάνκερ προερχόμενα μάλιστα από τη γειτονική μας χώρα, με ότι αυτό βεβαίως συνεπάγεται για την θωράκιση της Ελληνικής άμυνας. Eκτιμάται ότι η ενδεχόμενη απόκτηση σύγχρονων UAV από τις Ένοπλες Δυνάμεις θα προσδώσει τεράστιες δυνατότητες σε πληθώρα τομέων και δράσεών τους τόσο στον επιχειρησιακό τομέα όσο και σε αυτόν της κοινωνικής προσφοράς, συμβάλλοντας καταλυτικά στην βελτίωση τη εκπαίδευσης, στην αναβάθμιση της δυνατότητας συλλογής και μετάδοσης πληροφοριών και τέλος στην μεγιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητάς τους, μειώνοντας στο ελάχιστο το χρόνο αντίδρασης των εμπλεκομένων τμημάτων μεταφέροντας ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σε όλη την κλίμακα διοικήσεως.

Πηγή: hellasjournal.com