Εν όψει της έλευσης και του φετινού χειμώνα με τις επακόλουθες χαμηλές θερμοκρασίες και κατανοώντας πλήρως την ανάγκη μεγάλης μερίδας πολιτών για πιο οικονομικούς τρόπους θέρμανσης, όπως τζάκια, ξυλόσομπες κ.ά., η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων παρέχει ορισμένες χρήσιμες οδηγίες προκειμένου να διασφαλιστεί η ανθρώπινη υγεία και να προστατευτούν η δημόσια και ιδιωτική περιουσία.
Όσον αφορά στην ασφάλεια των πολιτών και τη διαφύλαξη των περιουσιών τους, κρίνεται σκόπιμο να υπενθυμίζονται οι οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας:
-    Να γίνεται τακτικός καθαρισμός –τουλάχιστον μια φορά το χρόνο- της καπνοδόχου προκειμένου να απομακρύνεται η καπνιά και η πίσσα που συγκεντρώνονται στα τοιχώματα. Να γίνεται έλεγχος της καπνοδόχου για τυχόν ρωγμές ή άλλες φθορές.
-    Να χρησιμοποιείται κατάλληλη ξυλεία για οικιακή καύση και με όσο το δυνατό λιγότερη υγρασία.
-    Να αποφεύγονται οι μεγάλες - ψηλές φλόγες, η καύση σκουπιδιών και χαρτόκουτων καθώς και το ψήσιμο φαγητών εντός της εστίας του τζακιού.
Η μη τήρηση των παραπάνω έχει προκαλέσει πολλές φορές φωτιά στην καμινάδα του τζακιού, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και καταστρέφοντας περιουσίες.
Οπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου "παρακαλούνται οι συμπολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν απορρίπτουν στάχτες από τζάκια ή ξυλόσομπες στους κάδους απορριμμάτων. Παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πρόκλησης πυρκαγιάς σε αυτούς με αποτέλεσμα την ολική ή μερική καταστροφή τους. Κάθε χρόνο ο Δήμος δαπανά αρκετές χιλιάδες ευρώ για αντικατάσταση καμένων κάδων, έξοδα  που μετακυλίονται στην τσέπη των δημοτών.
Η Υπηρεσία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου συστήνει οι στάχτες να συγκεντρώνονται σε μεταλλικά δοχεία και να παραμένουν εκεί για 1-2 ημέρες. Στη συνέχεια, αφού έχουν σβήσει εντελώς, να τοποθετούνται σε πλαστικές σακούλες καλά κλεισμένες πριν πεταχτούν στους κάδους απορριμμάτων.
Τέλος, η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος κάνει έκκληση στους πολίτες σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή τους καπνός ή φλόγες σε κάδο να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική για να προληφθεί ενδεχόμενη εξάπλωση της φωτιάς."