Συνάντηση με τη διοίκηση του Συλλόγου Εστιατόρων & Ψητοπωλών ν. Λάρισας πραγματοποίησε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, στα γραφεία του κόμματος, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας.

Από τον Σύλλογο Εστιατόρων & Ψητοπωλών συμμετείχαν στη συνάντηση οι κ. κ. Γιάννης Χρηστίδης (πρόεδρος), Βασίλης Παναγούλης (αντιπρόεδρος) και Αλέξανδρος Γκαμπέτας (ταμίας), ενώ την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λάρισας αποτελούσαν οι σ. Βασίλης Ζωγράφος (συντονιστής γραμματέας), Χρήστος Τσιόπας (αναπληρωτής συντονιστής), Αριστοτέλης Ανδρέου (συντονιστής Τμήματος ΜμΕ), Γιώργος Κωσταρόπουλος (μέλος Γραμματείας) και Εύη Παπανίκα (μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής).

Οι εκπρόσωποι των Λαρισαίων εστιατόρων αναφέρθηκαν στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως αποτέλεσμα του πρώτου λοκντάουν της περάσμενης Άνοιξης, προβλήματα που επιτείνονται από το νέο «λουκέτο» που αναγκάζονται να βάλουν στα καταστήματά τους.

Εστιάζοντας στα αιτήματα του κλάδου τους, τόνισαν ότι ζητούν από την κυβέρνηση:

- Ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης τους με μη επιστρεπτέα προκαταβολή, ύψους κατ’ ελάχιστον ποσού 5.000 ευρώ

- Επιδότηση του 100 % των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη – εργαζόμενου) για το επόμενο 6μηνο

- Μείωση για την ίδια περίοδο του ενοικίου κατά 40%

- Μεταφορά όλων των υποχρεώσεων προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες στις 30 Απριλίου 2021 και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο 6μηνο

- Εφάπαξ επιδότηση ανά επιχείρηση 2.000 ευρώ, για την κάλυψη τρεχουσών ζημιών.

Στη συζήτηση που υπήρξε, οι εστιάτορες αναφέρθηκαν και σε ζητήματα που αφορούν τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων, αναγνωρίζοντας τη θετική προσέγγιση του Δήμου Λαρισαίων στον τρόπο καταβολής τους.

Ζήτησαν όμως να υπολογίζεται ξανά στο 40 % η έκπτωση των τελών που αφορά στον κλάδο, όπως είχε θεσπιστεί από προηγούμενες δημοτικές αρχές, καθώς η παρούσα δημοτική αρχή την έχει μειώσει στο 30 %, επικαλούμενη αντίστοιχη μείωση των δημοτικών τελών, στα 65 ευρώ το τ.μ. από 66 ευρώ.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, δεσμεύτηκαν ότι θα προωθήσουν τα αιτήματα του κλάδου στα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα του κόμματος, προκειμένου να συζητηθούν στη Βουλή με τη μορφή ερώτησης.

Παράλληλα, δεσμεύτηκαν ότι άμεσα θα προωθήσουν το αίτημά τους που αφορά στην επαναφορά του ποσοστού έκπτωσης στα τέλη τραπεζοκαθισμάτων για τους εστιάτορες στην δημοτική αρχή, προκειμένου αυτή να επανεξετάσει τη στάση της απέναντί τους.

Συναποφασίστηκε επίσης η συνέχιση των επαφών μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λάρισας και του Συλλόγου Εστιατόρων & Ψητοπωλών ν. Λάρισας και το επόμενο διάστημα.