Τη στήριξη προσπαθειών, όπως αυτή του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για το ΕΘΙΑΓΕ, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας. Παράλληλα αναρωτιέται "γιατί η διαδικασία των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών είναι εν τέλει τόσο σπάνια!"
Αναλυτικά:
«Την Μεγάλη Τρίτη παρουσιάστηκαν στον Μύλο του Παππά οι συμμετοχές και τα βραβεία του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για το ΕΘΙΑΓΕ.
Μια πραγματικά πολύ ωραία εκδήλωση με πολλά χαμόγελα και πλήθος καλεσμένων που σκοπό είχε να προβάλει και να γιορτάσει την αρχιτεκτονική δημιουργία και να τιμήσει τους μελετητές που πρόσφεραν στην πόλη τις προτάσεις τους.
Το διάχυτο θετικό κλίμα εύλογα δημιουργούσε στους παρευρισκόμενους την απορία γιατί η διαδικασία των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών είναι εν τέλει τόσο σπάνια!
Όπως είναι γνωστό, οι Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί από το 2011 και μετά είναι υποχρεωτικοί για κάθε αξιόλογο τεχνικό έργο που πρόκειται να υλοποιηθεί. Βάσει λοιπόν των μέχρι τώρα δεδομένων, όπου οι Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι, είτε δεν έχει παραχθεί σχεδόν κανένα αξιόλογο έργο τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας είτε οι Δήμοι και η Περιφέρεια απλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους αποφύγουν.
Οι Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί αποτελούν πάγια επιδίωξη του συλλόγου μας και έτσι παρακολουθώντας την διαδικασία για αυτόν του ΕΘΙΑΓΕ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θέλοντας να βοηθήσουμε στην καθιέρωση και βελτιστοποίηση της όλης διαδικασίας έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Πριν από την υλοποίηση κάθε αξιόλογου τεχνικού έργου θα πρέπει να υπάρχει μια διαβούλευση με την συμμετοχή των φορέων αλλά και κάθε πολίτη που το επιθυμεί, ώστε να διατυπωθούν οι επιθυμίες, οι απόψεις και οι ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν από αυτό.
Αυτή η διαβούλευση στην ουσία θα αποτελεί μια πρωτογενή άποψη της ίδιας της πόλης για το έργο!
Αν το αποτέλεσμα της διαβούλευσης είναι ασαφές και η πόλη χρειάζεται νέες ιδέες που θα εμπλουτίσει την άποψή της για το νέο της έργο τότε ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών είναι απαραίτητος.
Αν πάλι το αποτέλεσμα της διαβούλευσης είναι ώριμο, με ξεκάθαρες προθέσεις, τότε ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Προσχεδίων είναι το επόμενο βήμα αφού τα δεδομένα και προθέσεις οδηγούν στην άμεση υλοποίηση του έργου.
Άλλωστε μόνο μετά από Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων προβλέπει ο νομοθέτης την ανάθεση της μελέτης στον βραυευθέντα μελετητή.
Για τον λόγο αυτό και για αυτόν τον σκοπό άλλωστε το Πράσινο Ταμείο δεσμεύει τα ανάλογα ποσά, ώστε να βοηθήσει στην διενέργειά Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών.
Έτσι, για έργα μεγάλα, πολύπλοκα και ιδιαίτερης σημασίας για την πόλη όπως είναι το ΕΘΙΑΓΕ, ο Πηνειός και το Αρχαίο Θέατρο, η ενδεδειγμένη λύση είναι η διαγωνιστική διαδικασία δύο φάσεων.
Πρώτο στάδιο αποτελεί ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών (α’ φάση) στο οποίο αναλύονται τα δεδομένα και οι προοπτικές του έργου, καθώς και προτείνονται καινοτόμες ή ριζοσπαστικές ιδέες, τα αποτελέσματα του οποίου αποτελούν την βάση για την απαραίτητη ανοιχτή διαβούλευση που θα πρέπει να ακολουθήσει.
Για την υλοποίηση του έργου, ακολουθεί ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Προσχεδίων (β’ φάση) που καταλήγει στην ανάθεση της μελέτης.
Με χαρά λοιπόν ακούσαμε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τάχο να ανακοινώνει στην εκδήλωση για το ΕΘΙΑΓΕ την έναρξη αυτής της διαβούλευσης βάσει των αποτελεσμάτων του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών.
Επίσης ευχάριστο ήταν το γεγονός ότι ο Δήμαρχος κ. Καλογιάννης δήλωσε ότι εξασφαλίστηκαν τα χρήματα για τις απαραίτητες τελικές μελέτες.
Αναμένοντας λοιπόν το επόμενο βήμα, τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων, εμείς σαν Σύλλογος Αρχιτεκτόνων από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε αυτήν και κάθε παρόμοια προσπάθεια που θα ακολουθεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες, θα στοχεύει στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής δημιουργίας και θα βοηθά στην εξωστρέφεια της πόλης μας δημιουργώντας ισχυρά αρχιτεκτονικά τοπόσημα.»