Το Κέντρο Πολιτισμού Έρευνας και Ανάπτυξης Λέρου «Άρτεμις» , το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και η Πανελλήνια Ένωση Λερίων  «Η Παναγιά του Κάστρου» παρουσιάζουν το βιβλίο του Κ.Π.Ε.Α. Λέρου «Άρτεμις» με τίτλο «40 Χρονιά - Άρτεμις: Μια Ιστορία Πολιτισμού και Εκπαίδευσης στη Λέρο», αφιερωμένο στα 40 χρόνια λειτουργίας του φορέα, στη ‘’Στοά του Βιβλίου‘’ (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, στο Αρσάκειο Μέγαρο, Αθήνα), την Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 19:30, με ελεύθερη είσοδο.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Λάμπρος Λιάβας (Καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Δημήτρης Κωστόπουλος (Συγγραφέας), ο Κώστας Πάχος (Δημοσιογράφος και Υπεύθυνος της Εφημερίδας «Λεριακά Νέα») και ο Αργύρης Γιουρούκης (Εκπαιδευτικός και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας).

Την παρουσίαση θα πλαισιώσουν με σκοπούς και τραγούδια της Λέρου οι μουσικοί : Νίκος Μήλας (βιολί), Χριστίνα Κουκή (σαντούρι), Νίκος Αγγελόπουλος (λαούτο), Κατερίνα Νταλλαρή (τραγούδι), Αντώνης Νταλλαρής (λύρα και τραγούδι).

Το βιβλίο παρουσιάζει μέσα από 400 φωτογραφίες, τη δράση του φορέα στο νησί της Λέρου, την Ελλάδα, αλλά και σε περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου, όπου έχει πραγματοποιήσει παρουσίες με τα διάφορα τμήματα του.

Επίσης, 40 κείμενα μελών, φίλων και συνεργατών, από όλο τον κόσμο, καταγράφουν την ιστορία και τη δράση της «Άρτεμις», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε, μέσα από την ξεχωριστή ματιά αυτών που υπογράφουν τα κείμενα.

Χορηγός της έκδοσης είναι ο Tarik Tuten, τούρκος πολίτης από την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος ζει στη Λέρο περίπου 6 μήνες το χρόνο, την τελευταία δεκαετία και στηρίζει τις προσπάθειες των ανθρώπων της «Άρτεμις» στην προώθηση του λαϊκού πολιτισμού, αλλά και στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων σε διάφορους καλλιτεχνικούς τομείς, στο πλαίσιο του φορέα.