Από κοντά και δια ζώσης συνεχάρη τα παιδιά της θεατρικής ομάδας του Ιερού Ναού Αγίου Αχιλλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, το βράδυ της 2ας Ιανουαρίου 2017, όπου στο Αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου ανέβασαν το έργο "Ηγιασμένον κομβολόγιον-ψηλαφώντας τον Παπαδιαμάντη". Οπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου νέοι των Πνευματικών Συνάξεων που γίνονται κάθε Τρίτη βράδυ στον Άγιο Αχίλλιο, ξετύλιξαν το πηγαίο ταλέντο τους και πρωτοεμφανίστηκαν στο σανίδι, για να διδάξουν διαχρονικά ήθη και έθιμα, αξίες και ιδανικά και να μεταφέρουν το άρωμα των Χριστουγέννων όπως το ζει και το παρουσιάζει μέσα από τα έργα του ο θρυλικός άγιος των γραμμάτων, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Πρώτη φορά στην σκηνή, αλλά με ιδιαίτερο τάλαντο και νεανικό σφρίγος, οι νέοι των συνάξεων του Αγίου Αχιλλίου ενσάρκωσαν ρόλους ανθρώπων πονεμένων και στερημένων του ευλογημένου νησιού της Σκιάθου, και υποδύθηκαν πρόσωπα, που η πένα του Παπαδιαμάντη ετίμησε και αποθανάτισε με ακρίβεια και συνέπεια στα εξαιρετικής ποιότητας κείμενά του.
Με πολύ μεγάλη επιτυχία και θαυμάσια απόδοση όλη η ομάδα των παιδιών, η Δήμητρα, ο Κώστας, η Ελίνα, ο Χάρης, η Αναστασία, ο Στάθης και η Ειρήνη-Ζωή, σε σκηνοθετική απόπειρα (για πρώτη φορά) του Γιάννη Τσιάτσιου, ενθουσίασε το κοινό με τις απαγγελίες, τους πολύ ζωντανούς διαλόγους τους, τις θαυμάσιες περιγραφές τους αλλά και τους γεμάτους από ενδιαφέρον και ιερά αγωνία μονολόγους τους, τα οποία ερανίσθηκαν από τα καταπληκτικά διηγήματα του "αγίου των γραμμάτων" "Η Σταχομαζώχτρα", "Το μοιρολόι της φώκιας", "Το Χριστόψωμο" και "Έρωτας στα χιόνια".
Έτσι ζωντάνεψαν επί σκηνής φιγούρες του Σκιαθίτη κοσμοκαλόγερου που παλεύουν με τη φύση, τη ζωή και το θάνατο και που μάχονται με την αγάπη, τη χαρά και τη λύπη. Αυτά τα τέσσερα διηγήματα προσπαθούν να ταξιδέψουν τον θεατή στον θαυμάσιο κόσμο ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες πεζογράφους και διηγηματογράφους.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί πάνω στην σημαντική αυτή προσπάθεια των παιδιών αυτών είναι η αυθεντικότητα των συναισθημάτων τους και ο πλούσιος εσωτερικός τους κόσμος, η πηγαία συμμετοχή τους στα μοναδικά αυτά δρώμενα και η θέλησή τους να εισέλθουν επιτυχώς μέσα στο πνεύμα του συγγραφέως και να παρουσιάσουν με ακρίβεια γεγονότα και ιστορίες μιας ξεχασμένης εποχής, που όμως έχει και σήμερα πολλά μηνύματα να δώσει στην ξερή και πνευματικά άνυδρη εποχή μας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος εξέφρασε τις πολλές του ευχαριστίες, τόσο προς τον π. Ραφαήλ, τον πρωτεργάτη αυτού του έργου, όσο και προς τα σπουδαία αυτά παιδιά, που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό στην πραγματοποίηση αυτής της ιδέας να ανεβάσουν αυτήν την θεατρική παράσταση από τα ωραία και αθάνατα διηγήματα του Παπαδιαμάντη και ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά κι ευλογημένη!