Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη τελέσθηκε σήμερα η Θεία Λειτουργία, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου στη Λάρισα, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο. Οπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου της Ιεράς Μητρόπολης πολλοί πιστοί χριστιανοί συμμετείχαν στην αρχιερατική αυτή Θεία Λειτουργία, στην οποία παρέστη και ο παρεπιδημών στην Λάρισα κ. Βασίλης Λεβέντης, Πρόεδρος της ένωσης Κεντρώων  και χάρηκαν ιδιαίτερα  την παρουσία του Θεοφιλούς, Θεσσαλού στην καταγωγή Ιεράρχου, που διακονεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ποιμαίνει αυτήν την ένδοξη και  θρυλική Ιερά Μητρόπολη της Σμύρνης.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Βαρθολομαίος στο κήρυγμά του  μίλησε για το θαύμα της θεραπείας του τυφλού της Ιεριχούς. Εστίασε την ομιλία του σε δύο λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια της περιγραφής του θαύματος. Ο τυφλός ζητεί το φως, τη θεραπεία αν και δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί την παρουσία του Κυρίου. Από την άλλη οι κάτοικοι προσπαθούσαν να τον αποτρέψουν να πλησιάσει τον Κύριο. Εκείνος όμως το επιζητούσε και τελικά το πέτυχε. Ένας άνθρωπος τυφλός αναζητεί το φως στον Υιό και Λόγο του Θεού. Αναζητεί το φως και το βρίσκει. Έτσι και οι άνθρωποι κάθε εποχής αναζητούν φως σωματικό και πνευματικό. Ο άνθρωπος από  αρχαιοτάτων χρόνων ζητούσε λύση στα αδιέξοδα του, στην κοινωνική ζωή, στην ύπαρξη του και στον προορισμό του.
Το αθάνατο ελληνικό πνεύμα, τόνισε ο λόγιος Ιεράρχης, έχει να καταθέσει πολλές μαρτυρίες για αυτήν την αναζήτηση όπως στην Ιωνία που ο ελληνικός λόγος προσπάθησε να διαλύσει το σκότος της αγνωσίας. Μάλιστα οι φιλόσοφοι της Ιωνίας βρήκαν ψήγματα του σπερματικού λόγου, είναι οι πρόδρομοι του Χριστού. Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο που οι μεγάλοι φιλόσοφοι εικονίζονται στους νάρθηκες των εκκλησιών και ειδικά του Αγίου Όρους. Το αληθινό φως όμως είναι ο Χριστός. Είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού που έφερε το φως της αλήθειας στον κόσμο. Προσφέρει όμως το φως όχι άνευ της βουλήσεως των ανθρώπων αλλά σε όσους το επιθυμούν, σε όσους εύχονται προς αυτόν. Γι' αυτό και ο τυφλός επιβραβεύτηκε από τον Χριστό. Ο Χριστός  προσέφερε στον τυφλό το σωματικό φως και σε μας προσφέρει το πνευματικό φως, το φως της αρετής και  της διακρίσεως. Έτσι μπορούμε να εφαρμόσουμε το Λόγο στη ζωή μας, να διακρίνουμε την αρετή από την αμαρτία, το καλό από το κακό το δίκαιο από το άδικο. Η εφαρμογή της διδασκαλίας του Λόγου του Θεού μόνο αγαθά φέρει στον άνθρωπο. Δυστυχώς όμως εμείς σήμερα δεν αναζητούμε το πνευματικό φώς, δεν έχουμε το πνευματικό φώς.

Τελειώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος μετέφερε τις ευχές από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την ευλογία των αγίων της περιοχής της Σμύρνης, Aγίων Βουκόλου και Πολυκάρπου καθώς και της Aγίας ενδόξου Ισαποστόλου Φωτεινής, της Σαμαρείτιδος, ενώ ευχαρίστησε τον οικείο Ιεράρχη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, για την τιμητική του πρόσκληση και την πολλή του αγάπη στο πρόσωπό του. Στο τέλος της θείας λειτουργίας οι πιστοί έλαβαν αντίδωρο από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου και του ευχήθηκαν ταπεινώς καλή δύναμη στο θεάρεστο έργο του.Τον λόγιο Ιεράρχη της Σμύρνης, καλωσόρισε δια θερμών λόγων στην πόλη του Αγίου Αχιλλίου, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, π. Αχίλλιος.
Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας προσήλθε εκ του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας Λαρίσης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος, όπου προέστη, εκήρυξε τον θείο λόγο και ετέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της αειμνήστου ευλαβούς συνεργάτιδος της τοπικής Εκκλησίας, Μεταξωτής ( Ξένιας) Ιωακειμίδου – Παπαγεωργίου, διακεκριμένης εκπαιδευτικού και πρώην Αντιδημάρχου και Προϊσταμένης του Γραφείου ΤΕΕ Λάρισας και οι δύο Αρχιερείς είχαν θερμή συνομιλία μεταξύ τους, του οικείου Ιεράρχου ευχαριστήσαντος ιδιαίτερα τον φιλοξενούμενο νέο Αρχιερέα για την αποδοχή της προσκλήσεώς του και για την χαρά της υψηλής παρουσίας του στις πλούσιες συν Θεώ λατρευτικές εκδηλώσεις, που θα λάβουν χώρα τις επόμενες ημέρες επί τη εορτή του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού και τη πανηγύρει του εν Λαρίση μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού.