«Ο χώρος που βρίσκεστε είναι ταυτισμένος με τη νεότερη ιστορία της χώρας μετά την ελληνική επανάσταση. Εδώ ήταν τα ανάκτορα που έχτισε ο πρώτος βασιλιάς Όθωνας και μετά το 1935 στεγάζεται πλέον το ελληνικό κοινοβούλιο. Εδώ ψηφίζονται οι νόμοι που καθορίζουν τη ζωή μας με βάση την εκάστοτε βούληση του ελληνικού λαού». Τα παραπάνω είπε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, καλωσορίζοντας 48 μαθήτριες και μαθητές του 2ου Γυμνασίου Λάρισας στην εθνική αντιπροσωπεία.  Οπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου ο Θεσσαλός πολιτικός απευθυνόμενος στα παιδιά με αφορμή την επικαιρότητα είπε τα εξής: «Ίσως έχετε ακούσει το τελευταίο διάστημα για το πιεστικό αίτημα της Τουρκίας να απελαθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί που αναζήτησαν καταφύγιο στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.
Βασική αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η διάκριση των τριών εξουσιών: της νομοθετικής, της εκτελεστικής και της δικαστικής. Κοντά σε αυτές υπάρχει και η λεγόμενη 4η εξουσία, η δημοσιογραφία που ασκεί έλεγχο στις τρεις προηγούμενες εξουσίες.
Η δικαιοσύνη, λοιπόν, δεν συναινεί στην έκδοση των Τούρκων αξιωματικών γιατί δεν είναι πεπεισμένη ότι θα έχουν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία, που διολισθαίνει όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό. Η Άγκυρα αξιώνει από την ελληνική κυβέρνηση την έκδοσή τους και εμείς απαντούμε ότι η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και δεν είναι νοητή σε μια ευνομούμενη δημοκρατική χώρα καμία παρέμβαση στη λειτουργία του κράτους δικαίου. Δημοκρατία, λοιπόν, χωρίς απόλυτο σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών δεν είναι πραγματική δημοκρατία».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προέτρεψε τα παιδιά να ακούν τους δασκάλους τους και να είναι επιμελείς μαθητές. Όπως χαρακτηριστικά είπε «με τα εφόδια που λαμβάνετε στο σχολείο θα έχετε ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή. Βλέπετε χιλιάδες παιδιά με προσόντα που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό λόγω της κρίσης. Στόχος μας είναι να υπάρξουν σύντομα οι προϋποθέσεις για να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο χωριό και κανείς δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Να έχετε αυτοπεποίθηση γνωρίζοντας ότι οι Έλληνες πάντα προοδεύσαμε όταν δεν φοβηθήκαμε να κολυμπήσουμε στα βαθιά. Να έχετε καλή πρόοδο στη ζωή σας και να γίνεται ενεργοί πολίτες». Τους μαθητές που ξεναγήθηκαν στους χώρους του κοινοβουλίου και στην έκθεση για τον πρώτο κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί κ. Χρήστος Παλάτος και κα Νικολέτα Καρανάσιου.