Ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του, παρουσία του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Φ. Κουρεμπέ και των Δημάρχων των περιοχών του ν. Λάρισας που επλήγησαν πρόσφατα από την έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, Αγιάς κ. Αντ. Γκουντάρα, Τυρνάβου κ. Π. Σαρχώση, Κιλελέρ κ. Αθ. Νασιακόπουλο, Ελασσόνας κ. Ν. Ευαγγέλου, Φαρσάλων κ. Αρ. Καραχάλιο και Τεμπών κ. Κ. Κολλάτο.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι Δήμαρχοι τοποθετήθηκαν για το μέγεθος και την έκταση των ζημιών στην περιοχή τους και ζήτησαν την άμεση και έγκυρη εκτίμηση των ζημιών.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανακοίνωσε ότι διενεργούνται ήδη οι επισημάνσεις (καταγραφή της πρώτης εικόνας των ζημιών) και μόλις τελειώσουν οι δηλώσεις ζημιάς από τους παραγωγούς, θα ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις με προτεραιότητα τις καλλιέργειες που είναι στο στάδιο της συγκομιδής.
Ο Λαρισαίος Υφυπουργός ζήτησε να γίνουν το συντομότερο δυνατό εκτιμήσεις και αν είναι εφικτό να ολοκληρωθούν μέσα στον Ιούλιο. Δήλωσε επίσης ότι μετακινείται ήδη προσωπικό του ΕΛΓΑ προς τα υποκαταστήματα που έχουν δεχθεί φόρτο δηλώσεων και το Υπουργείο έχει ήδη ζητήσει την συνδρομή και άλλων Γεωπόνων από άλλες υπηρεσίες πέραν του ΥπΑΑΤ (Υπουργείο Παιδείας, Άμυνας, Περιφέρειες και ΔΑΟΚ).
Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ δήλωσε πως το υπόλοιπο των αποζημιώσεων θα καταβληθεί αμέσως μετά την πληρωμή ζημιών τους έτους 2016 και θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο. Επίσης ενημέρωσε τους Δημάρχους ότι μέχρι τέλος του έτους θα ξεκινήσει το Μέτρο 5.1 που αφορά την προστασία των καλλιεργειών μέσω του νέου ΠΑΑ, με επιδότηση που θα φθάνει το 80%.