Συντονίστρια πόλη του Ινστιτούτου Δια βίου Μάθησης της UNESCO, σε διεθνές επίπεδο, για τη θεματική ενότητα Citizenship Education (εκπαίδευση για ενεργούς πολίτες), ορίστηκε η πόλη της Λάρισας, στο πλαίσιο της της 4ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τις Πόλεις που Μαθαίνουν (Learning Cities) που πραγματοποιείται στο Mendellin της Κολομβίας.

Ειδικότερα, μετά από εισήγηση του Προέδρου του Ινστιτούτου Διά Βίου Μάθησης της UNESCO David Atchoarena στο Forum των Δημάρχων της Συνδιάσκεψης η Λάρισα και η πόλη Yeonsu της Νότιας Κορέας επιλέχθηκαν συντονίστριες πόλεις του Παγκόσμιου Δικτύου των «Πόλεων που Μαθαίνουν» της Unesco για το πεδίο Citizenship Education (εκπαίδευση για ενεργούς πολίτες).

Το Δήμο Λαρισαίων εκπροσωπούν στην Συνδιάσκεψη ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημ. Δεληγιάννης και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών θεμάτων κ. Σωτ. Βούλγαρης.

Στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης ορίστηκαν επτά (7) θεματικά πεδία και δεκαπέντε (15) συντονίστριες πόλεις από όλον τον κόσμο για τα επόμενα δύο χρόνια. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο δίκτυο με εκατοντάδες πόλεις που έχουν διακριθεί παγκοσμίως στις προσπάθειές τους για τη Διά Βίου μάθηση, την καινοτομία και τον κοινωνικό μετασχηματισμό.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, με αφορμή την συγκεκριμένη εξέλιξη δήλωσε τα εξής:

«Η ανάδειξη της πόλης της Λάρισας, ως συντονίστρια πόλη, σε παγκόσμια επίπεδο από το Ινστιτούτο Δια Βίου Μάθησης της UNESCO για τη θεματική ενότητα «Εκπαίδευη Ενεργών Πολιτών» αποτελεί μια ακόμα ξεχωριστή διάκριση και αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλουμε στην κατεύθυνση της «Πόλης που Μαθαίνει».

Η Λάρισα τίθεται στην πρωτοπορία των πόλεων που μαθαίνουν εξελίσσονται και αλλάζουν.Βασική μας αντίληψη είναι ότι Πόλη είναι πρώτα απ΄ όλα οι Ανθρωποι. Με αυτή την πυξίδα θα συνεχίσουμε.

Παράλληλα, η απόφαση ορισμού της Λάρισας ως συντονίστρια πόλη (μαζί με την πόλη Yeonsu της Νότιας Κορέας) συμβάλει, με ισχυρό τρόπο, στην εξωστρέφεια της πόλης μας.»