Το Ρόταρυ είναι ένας παγκόσμιος οργανωμένος εθελοντικός οργανισμός. Συμμετέχουν σ’ αυτό περίπου 1.200.000 άνδρες και γυναίκες μέσα από 35.000 ομίλους σε περισσότερες από 200 χώρες και γεωγραφικές περιοχές. Τους ενώνουν κοινές αξίες και κυρίως η διάθεση της προσφοράς ανθρωπιστικών υπηρεσιών στην τοπική τους κοινωνία αλλά και διεθνώς. Κύρια χαρακτηριστικά των ροταριανών είναι η δέσμευσή τους να προωθούν υψηλές ηθικές αρχές στην επαγγελματική τους ζωή, και να βοηθούν στην οικοδόμηση καλής θέλησης και ειρήνης στον κόσμο. Βασικά όμως το Ρόταρυ πέραν των παραπάνω είναι και μια φιλοσοφία ζωής,  είναι η έκφραση ενός ιδανικού σε δράση. Ποιο είναι αυτό το ιδανικό? Το ανιδιοτελώς  υπηρετείν! Με άλλα λόγια, η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους συνανθρώπους μας και η προσπάθεια να φανούμε ωφέλιμοι σ’ αυτούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Λάρισα θα πραγματοποιηθεί φέτος, για πρώτη φορά, το Σαββατοκύριακο 2-3 Απριλίου, η διοργάνωση του Σεμιναρίου Εισερχομένων Αξιωματούχων του Ρόταρυ το οποίο διοργανώνει ο τοπικός όμιλος. Θα συμμετέχουν 22 Όμιλοι από τα Ιόνια νησιά , την Ήπειρο, την Δυτική & Κεντρική Μακεδονία και την Θεσσαλία. Υπεύθυνος του σεμιναρίου είναι ο εισερχόμενος Διοικητής της 2484 Ροταριανής Περιφέρειας 2016-2017 Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Περισσότερα για το Ρόταρυ και την δραστηριότητά του, μας λέει στην συζήτηση που ακολουθεί η πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Ανατολικής Λάρισας κυρία Ελένη Κατσαούνη:

-Είναι το Ρόταρυ φιλανθρωπική οργάνωση?

Όχι. Είμαστε μια παγκόσμια ανθρωπιστική εθελοντική οργάνωση , με σκοπό το «Υπηρετείν». Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις, στοχεύοντας προβλήματα της τοπικής μας κοινωνίας , προσφέροντας το χρόνο μας , τα« χέρια» μας και τις εισφορές μας. Φυσικά υπάρχει και η συμμετοχή των ομίλων σε Διεθνή ανθρωπιστικά προγράμματα, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του κάθε ομίλου.

-Ποια η σχέση σας με άλλους Διεθνείς Οργανισμούς? Με ποιους?

Άριστες!  Το Ρόταρυ συνεργάζεται ισότιμα με άλλες διεθνείς οργανώσεις όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας η UNICEF ,σημαντικά ερευνητικά κέντρα, ιδρύματα όπως το Ίδρυμα Bill&Melinda Gates κ.α. εκπονώντας από κοινού πολλά προγράμματα. Eπίσης  το Ρόταρυ κατέχει έδρα παρατηρητή στον ΟΗΕ από την ίδρυση του οργανισμού.

-Έχει το Ρόταρυ σχέση με τη θρησκεία? Λειτουργείται ως προθάλαμος της Μασονίας?

Κατηγορηματικά όχι και στα δύο ερωτήματά σας!

Το Ρόταρυ δεν είναι μυστική οργάνωση ή  ένωση. Δεν επιδιώκει να υποκαταστήσει ή να αναμιχθεί σε οποιαδήποτε θρησκευτική ή πολιτική οργάνωση, ούτε να έρθει σε σύγκρουση με θρησκευτικές πολιτειακές ή κοινωνικές τάξεις οιασδήποτε χώρας ή λαού. Απεναντίας ο ροταριανός οφείλει να παραμείνει πιστός στη θρησκεία του και νομιμόφρων πολίτης της χώρας του. Δεν υπάρχει μυστικισμός ή απόκρυφοι σκοποί. Δεν υπάρχουν μυστικές τελετές , στολές και άλλα παραφιλολογικά που ακούγονται. Κάθε μέλος μπορεί να αποχωρήσει όποτε θελήσει ή και να επανέρθει αν οι λόγοι που το ώθησαν στην αποχώρηση έχουν εκλείψει. Θεωρώ πως οι άνθρωποι που έχουν αυτή την άποψη για το Ρόταρυ απλά χρήζουν σωστής ενημέρωσης και πως δεν υπάρχουν απώτερα κίνητρα. 

Από αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας του Ρ.Ο.Α.Λ. στην Ειδομένη

-Έχει το Ρόταρυ προγράμματα που βοηθούν τον άνθρωπό? Τοπικά ή και διεθνώς? Πως χρηματοδοτούνται?

Το Ρόταρυ παγκόσμια εστιάζει σε 6 τομείς: α) Ειρήνη & πρόληψη/επίλυση συγκρούσεων β) Πρόληψη & θεραπεία ασθενειών γ) Νερό & υγιεινή δ) Υγεία μητέρας & παιδιού ε) Βασική εκπαίδευση & μόρφωση στ)Οικονομική & κοινοτική ανάπτυξη.

Οι όμιλοι λοιπόν δραστηριοποιούνται έχοντας ως γνώμονα τις παραπάνω κατευθύνσεις. Έτσι έχουν γίνει πολλές δράσεις παγκοσμίως. Ενδεικτικά αναφέρω : γεωτρήσεις πόσιμου νερού στην Αφρική ,το 30ετές πρόγραμμα  κατά της εξάλειψης της Πολιομυελίτιδας& άλλων 5 ασθενειών, δράσεις για βασική εκπαίδευση & μόρφωση και πολλά άλλα. Ομπρέλα οικονομική  αυτών των δράσεων είναι το Ροταριανό Ίδρυμα , που αντλεί τους πόρους του από τις εισφορές των μελών των ομίλων και δωρητών.

Σε τοπικό  επίπεδο  ο Ροταριανός Όμιλος Ανατολικής Λάρισας εδώ και 25 χρόνια, προσφέρει μέσω των δράσεων  του στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας , του πολιτισμού και της ανθρωπιστικής βοήθειας σε Ευπαθείς Κοινωνικά Ομάδες καθώς και σε ιδρύματα. Η χρηματοδότηση των παραπάνω δράσεων γίνετε αποκλειστικά

από τις εισφορές των μελών και δωρεές φίλων του ομίλου. 

-Πως μπορεί κάποιος να γίνει ροταριανός? Ποιες οι υποχρεώσεις του?

Κατ΄αρχήν το υποψήφιο μέλος πρέπει να ασκεί ένα αναγνωρισμένο επάγγελμα, να χαίρει εκτίμησης στην κοινωνία που ζει ή δραστηριοποιείται, να προταθεί από κάποιο μέλος του ομίλου  και φυσικά να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που θα απορρέουν από την ιδιότητά του ως ροταριανού. Όλα τα υποψήφια μέλη περνούν ένα δόκιμο στάδιο 3μήνου, για να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα υφιστάμενα μέλη, να συνυπάρξουν μαζί τους, να γνωρίσουν και να συμμετάσχουν στις δράσεις του ομίλου, έτσι ώστε να αποφασίσουν εάν θέλουν να ενταχθούν στον όμιλο. Στη συνέχεια ο όμιλος θα αποφασίσει την εισδοχή τους . Το Ρόταρυ είναι για όλους ! Γιατί όλοι πρέπει να  συνεργάζονται! Γιατί όλοι είμαστε ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ! Γιατί το ΡΟΤΑΡΥ είναι φιλοσοφία ζωής!

-Σας ευχαριστούμε

Εγώ ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Λεωνίδας Ευαγγέλου