Το μείζον θέμα της αντιμετώπισης των τρωκτικών στις αγροτικές καλλιέργειες, θέτει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό.

Στην ερώτησή του, ο Λαρισαίος πολιτικός ζητά να μάθει τις ενέργειες που προτίθεται  να πράξει σε σχέση με την κατάρτιση, οργάνωση, επίβλεψη και συντονισμό του όλου έργου της καταπολέμησης των αρουραίων στις αγροτικές καλλιέργειες.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Η παρουσία τρωκτικών στις αγροτικές  καλλιέργειες αποτελε ίσύνηθες φαινόμενο, το οποίο  όμωςόταν αφορά μεγάλους πληθυσμούς προκαλεί σοβαρές ζημιές και απαιτεί εξειδικευμένους χειρισμούς για την αντιμετώπιση του. 
Στην περιοχήτης ΠΕ Λάρισας η έκταση των αγροτικών  καλλιεργειών είναι μεγάλη, μετ ην  παρουσία πολυετών και δενδρωδών  καλλιεργειών να ευνοεί την εγκατάσταση και αναπαραγωγή των τρωκτικών – κυρίως των αρουραίων -  κάνοντας έτσι έντονη την παρουσία τους και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ώστε κατά καιρούς χρειάστηκε να  χαρακτηριστεί ως αρουραιόπληκτη περιοχή.

Παρόλο που η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας είχε κηρυχθεί Αρουραιόπληκτη έως και τις 30-04-2020, παραμένει το πρόβλημα πρόκλησης ζημιών από αρουραίους, κυρίως στο Δήμο Ελασσόνας και Δήμο Τεμπών,  με την παρουσία αυξημένων πληθυσμών έχοντας λάβει το φαινόμενο ανησυχητικές διαστάσεις.

Άλλωστε, εκτός της μείωσης της παραγωγής και του εισοδήματος των καλλιεργητών, η κατάσταση είναι επικίνδυνη για τη μετάδοση ασθενειών και επιζήμια για τη δημόσια υγεία, ενώ η αντιμετώπιση τους με ατομικάμέσα, είναι αναποτελεσματική και αδύνατη να εφαρμοστεί από τους αγρότες και κτηνοτρόφους των πληττόμενων περιοχών.

Έχουν γίνει αιτήματα από τους Δήμους της περιοχής προς τη ΔΑΟΠΕ Λάρισας για διαπίστωση και αντιμετώπιση του θέματος  και απαιτείται η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της προσβολής, με τη συγκρότηση ειδικών συνεργείων για τον έγκαιρο εντοπισμό και την καταπολέμηση αρουραίων κατά περιοχή.

Επειδή η περιοχή είναι κατά κύριο λόγο αγροτική και εκείσ τηρίζεται η επιβίωση και τα εισοδήματα του πληθυσμού ενώείναι ορατός και ο κίνδυνος για τις επιπτώσεις που θα έχει η εκρηκτική αύξηση τρωκτικών και διασπορά τους στη δημόσια υγεία.

Ερωτάται ο κος Υπουργός: Ποιες  ενέργειες προτίθεται  να πράξει σε σχέση με την κατάρτιση, οργάνωση, επίβλεψη και συντονισμό του όλου έργου της καταπολέμησης  των αρουραίων στις αγροτικές καλλιέργειες;»