Το δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο με τις πολλές συναρμόδιες υπηρεσίες αποτελούν τον κύριο ανασταλτικό παράγοντα για την αξιοποίηση των ποταμών, όπου αυτοί περνούν μέσα από πόλεις.
Τόσο στα Τρίκαλα, όσο και τη Λάρισα, Ληθαίος και Πηνειός έχουν μόνο εν μέρει αξιοποιηθεί με τους δημάρχους και των δύο πόλεων να επισημαίνουν ότι προσπαθούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα για να μετατρέψουν ένα σημαντικό κομμάτι των ποταμών σε διέξοδο για τους πολίτες, μια ανάσα για τις πόλεις.
Στη Λάρισα από σήμερα μέχρι και αύριο αναζητούνται οι συγκεκριμένοι τρόπο στο πλαίσιο διήμερου συνεδρίου για τα Αστικά Ποτάμια, που διοργανώνει το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια.
Ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος του Δικτύου Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε ότι τα ποτάμια στις πόλεις δεν έχουν αξιοποιηθεί παρά ελάχιστα. Συνήθως, είπε, τα μπαζώνουμε, τα ρυπαίνουμε. Όμως το ότι ένα ποτάμι περνάει μέσα από τον αστικό ιστό θα έπρεπε να το εκμεταλλευτούμε και να το αναδείξουμε. Το πώς θα το κάνουμε αυτό καλύτερα αναζητούμε μέσα απο τα συνέδρια του Δικτύου.
Στον Ληθαίο με μια έλαχιστη επένδυση, των 5.000 ευρώ, που δώσαμε για αγοραστούν έξι βάρκες, καταφέραμε να κάνουμε τους Τρικαλινούς να ρίξουν το βλέμμα τους στον Ληθαίο, να κατέβουν να τον φωτογραφήσουν, να τον αγκαλιάσουν, ανεφέρε ο κ.Παπαστεργίου.


Το ποτάμι που περνά μέσα από μια πόλη, ουσιαστικά διέρχεται σε ένα βιασμένο αστικό περιβάλλον, είπε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης. Θα πρέπει να επαναπροσεγγίσουμε τη σχέση μας με τα ποτάμια με τη λογική να τα εντάξουμε στην πόλη με τέτοιον τρόπο που να δίνουν διέξοδο στους πολίτες και τους τόνους μπετόν που κυριαρχούν στον αστικό ιστό, επεσήμανε ο κ.Καλογιάννης.
Το νομικό περιβάλλον είναι πολύ ξένο προς ένα τέτοιο εγχείρημα, ωστόσο εμείς προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να παρέμβουμε τουλάχιστον στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού. Επιπλέον, προσεγγίζουμε τον Πηνειό και μέσα από τον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας, τόνισε ο Απόστολος Καλογιάννης.
Στο συνέδριο μετέχουν αρχιτέκτονες, καθηγητές, μηχανικοί, καλλιτέχνες, νομικοί και καταθέτουν τις εμπειρίες τους εκπρόσωποι φορέων που έχουν διοργανώσει εκδηλώσεις με επίκεντρο αστικά ποτάμια.

ert.gr