Τις «μεγάλες αποκλείσεις των ποσοστών αναπηρίας και την η ακατανόητη αντιμετώπιση των ασθενών κατά την επανεξέτασή τους από τα ΚΕ.Π.Α» αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε στην βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ. Βασίλης Κόκκαλης. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Λαρισαίος βουλευτής καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνει:

Εκτός από την ταλαιπωρία και τις καθυστερήσεις που υφίστανται οι πολίτες στα ΚΕΠΑ, παραμένουν στο προσκήνιο οι μεγάλες αποκλείσεις των ποσοστών αναπηρίας μεταξύ των διαδοχικών γνωματεύσεων που αφορούν την ίδια πάθηση. Γνωματεύσεις του ΙΚΑ που χορηγούσαν ποσοστό αναπηρίας 87% ανατρέπονται από τα ΚΕΠΑ, τα οποία καταργούν όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές σε άτομα με αναπηρία, αναγνωρίζοντας ποσοστό που υπολείπεται κατά πολύ, ακόμη και του 67%, σε μια προσπάθεια μεθοδευμένης μείωσης των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων. Σε πολλές δε περιπτώσεις το ποσοστό που ανεγνώρισε η Πρωτοβάθμια Επιτροπή του ΚΕΠΑ μειώνεται ακόμη περισσότερο, μετά από άσκηση Προσφυγής των ασθενών.

Ακόμη και σε περιπτώσεις θετικών επί πολλών ετών διαδοχικών γνωματεύσεων, σε πλείστες περιπτώσεις στον επανέλεγχο που διενεργείται, καταλήγουν σε συμπεράσματα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση ακόμη και με την ίδια την κοινή πείρα και λογική. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συμπολίτη μας, που ενώ το ΚΕΠΑ τον κρίνει παραπληγικό με ποσοστό αναπηρίας 90%, με την ίδια γνωμάτευση αποφαίνεται ότι ΔΕΝ παρουσιάζει ανικανότητα για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα. 

Περαιτέρω στις περιπτώσεις που μία σύνταξη αναπηρίας έχει καταστεί ισόβια, όταν γίνεται παραπομπή στα ΚΕΠΑ για εξέταση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση ή συνέχιση της απόλυτης αναπηρίας (δηλ. της προσαύξησης της αναπηρικής σύνταξης), τα ΚΕΠΑ δεν περιορίζονται στον έλεγχο των προϋποθέσεων της απόλυτης αναπηρίας (δηλ. την κρίση για το αν χρήζουν συμπαράστασης ετέρου προσώπου), αλλά παρεμβαίνουν και στο ποσοστό της αναπηρίας τους, το οποίο πέφτει συχνά από το 80% στο 30%! Η συνέπεια είναι, πέραν της στέρησης της προσαύξησης της σύνταξης, και η φορολογική τους επιβάρυνση.

Πέραν των ανωτέρω, για την απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος των μισθών και συντάξεων, όπως και για τη μείωση του φόρου κατά διακόσια (200) ευρώ, δεν γίνονται δεκτές από τις αρμόδιες ΔΟY οι γνωματεύσεις των Α/βάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών των  Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (που υπήρχαν πριν  την αντικατάστασή τους από το ΚΕΠΑ) που χορηγούσαν ποσοστά αναπηρίας εφ’ όρου ζωής. Ειδικότερα γίνονται δεκτές μόνο οι γνωματεύσεις των Υγειονομικών Επιτροπών των Νομαρχιών για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος τους, καθώς και Στρατού, του Ναυτικού, της Αεροπορίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους.

Έτσι εν λόγω ασθενείς υποχρεώνονται να υποβληθούν σε εκ νέου εξέταση από τα ΚΕΠΑ, καταβάλλοντας οι ίδιοι το ποσό του παράβολου, αφού δεν διαθέτουν παραπεμπτικό από τον εκάστοτε αρμόδιο φορέα τους. Στις περισσότερες δε των περιπτώσεων –όχι μόνο δεν λαμβάνουν την φοροαπαλλαγή- αλλά επιπλέον  «μπαίνει μαχαίρι»  και σε όλες τις παροχές τους, αφού γίνεται δραστική μείωση του ποσοστού της αναπηρίας τους.

Επειδή είναι αμφίβολο αν οι γιατροί των ΚΕΠΑ αποφαίνονται κατά την επιστημονική τους κρίση ή μάλλον αναγκάζονται να γνωματεύουν σύμφωνα με τις επιταγές της μείωσης και περικοπής των συντάξεων.

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω που περιγράφει στην ερώτησή του ο βουλευτής ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό αν: 

Σκοπεύετε και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να σταματήσουν οι απαράδεκτες διαφορές στα ποσοστά αναπηρίας μεταξύ διαδοχικών γνωματεύσεων και μεταξύ των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων επιτροπών; Προτίθεστε να ενεργήσετε κατά της σκόπιμης μείωσης των ποσοστών αναπηρίας που στερεί τη σύνταξη και τις κοινωνικές παροχές σε χιλιάδες πάσχοντες;

Θα μεριμνήσετε ώστε να γίνονται δεκτές από τις ΔΟY οι γνωματεύσεις των Α/βάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών των  Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (που υπήρχαν πριν  την αντικατάστασή τους από το ΚΕΠΑ) που χορηγούσαν ποσοστά αναπηρίας εφ’ όρου ζωής;