Βασιλικό πολτό, κεριά, κεραλοιφές, γύρη, πρόπολη, γευστικές και µουσικές εκπλήξεις για µικρούς και µεγάλους και φυσικά πολύ µέλι θυµαρίσιο, πεύκου, καστανιάς, βελανιδιάς, έλατου, κουµαριάς, ερρείκης κ.α., είχε η Γιορτή Μελιού στη Λάρισα, που για µία ακόµη χρονιά διοργανώθηκε, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, από τον Μελισσοκοµικό Σύλλογο του Νοµού και την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην πλατεία Ρήγα Φεραίου µπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας.
Για µια ιδιαίτερα επιτυχηµένη γιορτή, στην οποία συµµετείχαν µελισσοκόµοι της περιοχής εκθέτοντας ποικίλα προϊόντα τους µε βάση το µέλι και το κερί, προτείνοντας υπέροχες ιδέες για γιορτινά δώρα, µίλησε στην εφηµερίδα Agrenda και το agronews.gr ο Πρόεδρος του Μελισσοκοµικού Συλλόγου Κώστας Καλαπούτης δίνοντας το στίγµα των δράσεών τους: «Σκοπός τέτοιου είδους εκδηλώσεων, που ο Μελισσοκοµικός Σύλλογος διοργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήµατα, είναι να ενηµερώσει το κοινό για τη σπουδαιότητα της µέλισσας και των προϊόντων της, ώστε αυτά να κατακτήσουν στη συνείδηση όλων τη θέση που τους αξίζει».
Η κορυφαία εκδήλωση της γιορτής ήταν η ηµερίδα της 21ης ∆εκεµβρίου µε θέµα «Οι µέλισσες θεραπεύουν». Το γενικό συµπέρασµα όλων, είναι η σπουδαιότητα και οι ευεργετικές ιδιότητες του µελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης για την υγεία του ανθρώπου, η συµβολή της µέλισσας ως το βασικό έντοµο επικονίασης στην αγροτική παραγωγή και οικονοµία και η ανάγκη ενηµέρωσης του κοινού.
Την ηµερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Καλαπούτης, ο οποίος µεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των µελισσοκόµων µε τους άλλους κλάδους της αγροτικής οικονοµίας, µε σκοπό να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον αλλά και η µέλισσα, η οποία σήµερα απειλείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Οι καταναλωτές ενηµερώθηκαν και για τις σηµαντικές βιολογικές δράσεις των προϊόντων της µέλισσας και τις χρήσεις τους σε διατροφή και ιατρική.

Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου (agronews.gr)