Με τα εγκαίνια της έκθεσης “Jazz escape” του γνωστού Λαρισαίου εικαστικού   Κώστα Βαρνά, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις 20:00  στην ισόγεια αίθουσα στο Μύλο του Παππά (κεντρικό κτήριο) και συναυλία με το Spiral Trio στον ίδιο χώρο στις 21:00, ξεκινάει ο 3ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνδιοργάνωση και καλλιτεχνικό συντονισμό του ΣΜουΘ. 

Όπως σημειώνει ο ζωγράφος “Αντικειμενικός  στόχος κάθε μουσικού  της jazz, είναι να απελευθερώσει τις μουσικές ιδέες του με μια πραγματικά προσωπική έκφραση, σε διάλογο με τον εαυτό του, τους μουσικούς και το κοινό. 

Αυτή η φλυαρία (από τη γαλλική λέξη  jaser,  που σημαίνει φλυαρώ, εικάζεται και το όνομα της jazz) υπονοεί  τον αυτοσχεδιασμό. 

Υπακούοντας  σε κανόνες κλίμακας, συγχορδιών, μελωδίας, ρυθμού, αρμονίας που συνεχώς αυτοαναιρούνται, ως στόχο  έχει την δημιουργία εικόνας. Εικόνες που συνεχώς μεταλλάσσονται από σκληρές φόρμες σε ήπιους  χρωματικούς κυματισμούς λικνιόμενους  με το ρυθμό της μουσικής και του μυαλού μας. 

Μια συνεχής  παραγωγή  χρωματικών  ταλαντώσεων  που για τον καθένα  μας γίνεται  μια σχεδόν προσωπική εμπειρία .Το jazz escape είναι μια εικαστική μουσική   διαδρομή, αυτοσχεδιάζοντας με ελευθερία  εικόνες… γιατί η jazz είναι ελευθερία”. 

Το Spiral Trio αποτελείται από τρεις σπουδαίους Έλληνες μουσικούς, με πλούσια δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδας. Συναντήθηκαν το 2012 και από την πρώτη στιγμή φάνηκε η έντονη χημεία μεταξύ τους, η οποία αναπτύχθηκε ιδιαίτερα με τις ζωντανές εμφανίσεις τους σε χώρους της Αθήνας και σε φεστιβάλ της χώρας.

Σήμερα το τρίο συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα ελληνικά jazz piano trio. Είναι ένα μοντέρνο τρίο με πολλές επιρροές από τους μεγάλους του είδους και με σαφείς αναφορές στην παράδοση του jazz playing. 

Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει πρωτότυπες συνθέσεις των μελών του, καθώς και jazz standards που χρησιμοποιούνται σαν αφετηρία για να οδηγηθούν σε διαφορετικούς μουσικούς χώρους .

Το 2015 το Spiral Trio βραβεύτηκε με το πρώτο Βραβείο στον 1ο ελληνικό διαγωνισμό τζαζ,  Apollon Jazz Competition Greece.

Σπύρος Μάνεσης – πιάνο, συνθέσεις

Αρίωνας Γυφτάκης – κοντραμπάσο, συνθέσεις

Αναστάσης Γούλιαρης – τύμπανα, συνθέσεις