Στο 92% βρίσκεται σήμερα η συνολική πιστοποιημένη πρόοδος στον οδικό άξονα «Μαλιακός-Κλειδί», όπως αναφέρει στην «Η» ο Γενικός Διευθυντής της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» Δημήτρης Γκατσώνης.

Οι κατασκευαστές δίνουν μάχη με τον χρόνο ώστε να ολοκληρωθεί το έργο και να παραδοθεί πλήρες στην κυκλοφορία. Με την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου θα μειωθούν οι αποστάσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι με τα νέα τμήματα που θα παρακάμπτουν την Κοιλάδα των Τεμπών και τις επικίνδυνες στροφές του Πλαταμώνα, οι οδηγοί θα εξοικονομούν 15-20 λεπτά κατά μέσο όρο σε σχέση με την σημερινή κατάσταση, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών ή φωτισμού. Με την ολοκλήρωση του έργου θα παραδοθεί σε λειτουργία, μεταξύ άλλων, η μεγαλύτερη οδική σήραγγα των Βαλκανίων μήκους 6 χλμ.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το κατασκευαστικό σας έργο;

Το κατασκευαστικό έργο της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου αφορά, εκτός από την αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου 230 χλμ, στην κατασκευή νέου αυτοκινητόδρομου μήκους 25 χλμ, ο οποίος περιλαμβάνει 3 δίδυμες σήραγγες συνολικού μήκους 11 χλμ και ανοιχτή οδοποιία συνολικού μήκους 14 χλμ. Τα έργα πολιτικού μηχανικού στις σήραγγες, δηλαδή η διάνοιξη και η τελική επένδυση έχουν ολοκληρωθεί, οι εργασίες ασφαλτόστρωσης έχουν και αυτές σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εγκατάστασης των Η/Μ συστημάτων. Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες στην ανοιχτή οδοποιία, οι οποίες ωστόσο βρίσκονται περίπου στο 66% εξαιτίας διαφόρων καθυστερήσεων που έχουν επέλθει λόγω απαλλοτριώσεων, που έχουν επέλθει λόγω μετακινήσεων δικτύων κοινής ωφελείας, αρχαιολογίας κ.λπ. Σήμερα η συνολική πιστοποιημένη πρόοδος ανέρχεται στο 92%. Παρά το γεγονός ότι έχει επιτελεστεί σημαντικότατο έργο και το υπολειπόμενο αντικείμενο φαίνεται μικρό σε ποσοστό εκτέλεσης, οι εργασίες που υπολείπονται αφορούν διάφορα σημεία κατά μήκος της ανοιχτής οδοποιίας που σε συνδυασμό με την τεχνολογία που απαιτείται ειδικά στις σήραγγες για να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του αυτοκινητόδρομου δεν επιδέχονται εκπτώσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι με την ολοκλήρωση του Έργου θα παραδοθεί σε λειτουργία μεταξύ άλλων η μεγαλύτερη οδική σήραγγα των Βαλκανίων μήκους 6 χλμ.

Πότε εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθεί το έργο σας;

Εμείς θα θέλαμε το έργο να είχε ήδη τελειώσει στο τέλος του 2015 όπως προβλεπόταν στο χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης που συντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2013. Οι καθυστερήσεις ωστόσο που προανέφερα παρατείνουν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου μας για μετά το καλοκαίρι του 2017. Όπως γνωρίζετε το Δημόσιο έχει ζητήσει από όλους τους παραχωρησιούχους την ολοκλήρωση και παράδοση των έργων έως τα τέλη Μαρτίου του 2017.

Ο στόχος αυτός είναι απολύτως σεβαστός και εργαζόμαστε για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ ημών και του Δημοσίου το συντομότερο δυνατόν, αφού έχουν απομείνει πλέον μόνο οκτώ μήνες, ρυθμίζοντας όλες τις συμβατικές και οικονομικές αξιώσεις και τα τελευταία τεχνικά ζητήματα.

Ποια θα είναι τα οφέλη για τον οδηγό όταν ολοκληρωθεί το έργο σας.

Με την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου οι ταξιδιώτες θα απολαμβάνουν ένα άνετο και ασφαλές ταξίδι, εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρόνο και καύσιμα. Διασχίζοντας οι οδηγοί τα Νέα Τμήματα που θα παρακάμπτουν την Κοιλάδα των Τεμπών και τις επικίνδυνες στροφές του Πλαταμώνα, θα εξοικονομούν 15-20 λεπτά κατά μέσο όρο σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, με άνετη οδήγηση ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών ή φωτισμού. Με την απόδοση των Νέων Τμημάτων στην κυκλοφορία θα διακοπεί οριστικά η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων μέσα από την Κοιλάδα των Τεμπών με αποτέλεσμα να μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά (αποτελώντας προορισμό ξεκούρασης και ανανέωσης) και περιβαλλοντικά, αφού θα μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές ρύπων. (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου - ένας υπεύθυνος αυτοκινητόδρομος)

Από τις δράσεις του 2015 μπορείτε να μας πείτε τι έχετε κάνει για τους εργαζόμενούς σας και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου απασχολεί 540 άτομα προσωπικό. Το 2015 εκπαιδεύσαμε το 60% του προσωπικού μας σε θέματα Εργασιακής Υγείας και Ασφάλειας καθώς και σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, το στελεχικό δυναμικό μας συμμετείχε σε εκπαιδεύσεις και συνέδρια για θέματα που άπτονται του αντικειμένου εργασίας τους, παρείχαμε στο προσωπικό μας πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φυσικά δεν έλειψαν και οι εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα όπως η χριστουγεννιάτικη γιορτή, η αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά των εργαζόμενων, ενδοεταιρικοί αθλητικοί αγώνες και πολλά άλλα. Σε ό,τι αφορά στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, εφαρμόσαμε πρόγραμμα έκδοσης ειδικών ηλεκτρονικών καρτών ΑΜΕΑ -εκδώσαμε το 2015 πάνω από 2.500 τέτοιες κάρτες- και αναλάβαμε εξ ολοκλήρου το σύνολο του κόστους που προκύπτει από τις διελεύσεις με χρήση των καρτών αυτών. Επιπλέον, υποστηρίξαμε με προσφορά αγαθών τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Αναπήρων, το παιδικό χωριό SOS στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Τεμπών.

Τι θεωρείτε ιδιαίτερο που θέλετε να κρατήσουμε από την Έκθεσή σας.

Ο πυρήνας των δράσεών μας είναι η τοπική κοινωνία. Προσφέρουμε απασχόληση σε κατοίκους των περιοχών απ’ όπου διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος - συντηρούμε την τοπική αγορά μέσω των προμηθειών που υλοποιούνται για το έργο -συντομεύουμε διαδρομές προς τα σημεία με μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον όπως παραθαλάσσια και ορεινά θέρετρα, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ.- εκπαιδεύουμε και ευαισθητοποιούμε τόσο το προσωπικό μας όσο και την κοινωνία σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια και στην οδική συμπεριφορά -οργανώνουμε εθελοντικές δράσεις για κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα- παρέχουμε εξοπλισμό σε σχολεία της περιοχής ? στηρίζουμε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και πολλά άλλα. Φυσικά, το κοινωνικό ενδιαφέρον της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» περιλαμβάνει το σύνολο των χρηστών που μετακινείται στον αυτοκινητόδρομο παρέχοντάς τους ασφάλεια και υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης κατατάσσοντας έτσι την εταιρεία μας σε έναν από τους πιο υπεύθυνους αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης.

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης θεωρείτε ότι θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε στις δεσμεύσεις σας.

Όραμά μας είναι να αναγνωριστούμε ως η κορυφαία εταιρεία στον κλάδο και ως εκ τούτου έχουμε δεσμευτεί και θα ανταποκριθούμε και στις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση διασφαλίζοντας παράλληλα και την αναπτυξιακή μας πορεία.

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακοινώσατε την προηγούμενη εβδομάδα την έκδοση της πρώτης Έκθεσης Εταιρικής Υπευθυνότητας. Ποια είναι η συνεισφορά σας στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Η Εταιρική Υπευθυνότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας οκτώ χρόνια νωρίτερα. Εμείς δεν είμαστε απλά ένας αυτοκινητόδρομος, είμαστε ένας υπεύθυνος αυτοκινητόδρομος που συνεισφέρουμε στην τοπική κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλέον υγιείς επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία δεν συμπεριλαμβάνει αναπτυξιακές δράσεις της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου είμαστε μια εταιρεία που επιθυμούμε να αφήσουμε το κοινωνικό και περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα στην περιοχή που δραστηριοποιούμαστε. Μόνο το 2015 πραγματοποιήσαμε συντονισμένες και έγκαιρες επεμβάσεις σε 15.000 συμβάντα στον αυτοκινητόδρομο, αντικαταστήσαμε και εμπλουτίσαμε με 7.000 φυτά την κεντρική νησίδα του αυτοκινητοδρόμου, ανακυκλώσαμε 77,5 τόνους αποβλήτων, ευαισθητοποιήσαμε 1.200 μαθητές και 400 καθηγητές/δασκάλους σε θέματα οδικής ασφάλειας, αποκαταστήσαμε πλήρως το Σύστημα Βιολογικού Καθαρισμού της Σκοπέλου, ενώ συντηρήσαμε, επισκευάσαμε και προμηθεύσαμε με νέο εξοπλισμό το Κέντρο Υγείας του νησιού.

Πηγή: Ημερησία