Το 2017 είναι αφιερωμένο στις σχέσεις φιλίας Ελλάδας – Κίνας με πολιτιστικές ανταλλαγές που θα συνδυάζονται με τις πολιτιστικές βιομηχανίες, την παιδεία, τον τουρισμό και την οικονομία γενικότερα.
Στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το θέμα αυτό, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας διοργανώνει Διαγωνισμό ζωγραφικής – χειροτεχνίας για σχολικές ομάδες Νηπιαγωγείων και  Δημοτικών σχολείων, με θέμα «Ελλάδα - Κίνα: Οι δύο χώρες και  ο πολιτισμός τους μέσα από τα μάτια των παιδιών».
Η χρονική διάρκεια του διαγωνισμού ορίζεται από 15 Μαρτίου – 10 Μαΐου 2017.
Στόχος είναι τα παιδιά σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους, να ανταλλάξουν ιδέες για τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των δύο χωρών και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι δύο χώρες και οι πολιτισμοί τους μπορούν να συναντηθούν.
Το κάθε σχολείο μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό με ατομικά έργα μαθητών: έργα ζωγραφικής μεγέθους Α3 και κατασκευές (με ένα υλικό πχ. πηλό ή σύνθετες κατασκευές) μέσου μεγέθους.
Τα θέματά τους πρέπει να σχετίζονται με τον κινέζικο πολιτισμό (πχ. δράκοι, μάσκες θεάτρου - όπερας, βεντάλιες, κινέζικο θέατρο σκιών, κουκλοθέατρο, μνημεία, τόπος, άνθρωποι, ενδυμασία, γραφή κλπ.) .
Η πρώτη αξιολόγηση των έργων θα γίνει από το κάθε σχολείο και θα επιλεγούν ΜΟΝΟ 5 (πέντε) που θα σταλούν στο Λαογραφικό Μουσείο για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.
Η παράδοση των έργων θα γίνει στις 11 και 12 Μαΐου από 8:00-14:00 στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, οδός Γ. Γουργιώτη (παρ. οδού Φαρσάλων), σε φάκελο ή συσκευασία με τα στοιχεία και το τηλέφωνο του κάθε σχολείου καθώς και τα ονόματα όλων των μαθητών που συμμετείχαν (ανεξάρτητα αν δεν έχουν επιλεγεί από το σχολείο για συμμετοχή). Στην κάθε ζωγραφιά/κατασκευή  θα αναγράφονται τα ονόματα των  μαθητών, το σχολείο και η τάξη.
Στο τέλος, θα αξιολογηθούν από  επιτροπή και όσα επιλεγούν θα βραβευτούν.
Όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές θα πάρουν βεβαίωση συμμετοχής.
Περί τα τέλη Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο ειδική εκδήλωση όπου θα γίνει η βράβευση των έργων σε κλίμα γιορτής με δράσεις και ανοικτά εργαστήρια.
Όλα τα έργα των παιδιών που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα εκτεθούν και θα ψηφιοποιηθούν.
Παρακαλούνται όσοι εκπαιδευτικοί  λάβουν μέρος με έργα μαθητών τους, να δηλώσουν συμμετοχή στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας στο τηλ: 2410 239446