Σε ποιες οι ενέργειες θα προβεί άμεσα, προκειμένου να υπάρξουν το ταχύτερο δυνατό δίκαιες αποζημιώσεις στους αγρότες των δήμων Κιλελέρ, Φαρσάλων και Αγιάς, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, με ερώτηση που κατέθεσε στον αρμόδιο υπουργό μετά τις ζημιές που υπήρξαν σε περιοχές του νομού, επισημαίνει τα εξής:
«Με ιδιαίτερη ανησυχία ο αγροτικός κόσμος παρακολουθεί τα “τερτίπια” του καιρού. Μετά την ανομβρία και την υπερβολική για την εποχή ζέστη του Απριλίου, ο Μάιος ‘‘μπήκε’’ με έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την αγροτική παραγωγή, καθώς χαλαζόπτωση και ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσαν ζημιές σε καλλιέργειες στους δήμους Κιλελέρ, Φαρσάλων και Αγιάς.
Πιο συγκεκριμένα, στην αγροτική περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Χαράς του Δήμου Κιλελέρ σημειώθηκε χαλαζόπτωση, ζημιώνοντας καλλιέργειες φυστικιών, αμπέλου και δημητριακών, συνοδευόμενη από σφοδρή βροχόπτωση. Επίσης, το χαλάζι έπληξε καλλιέργειες στο Ρύζι Φαρσάλων με βαμβάκι, όσπρια, σιτηρά και κεράσια, καθώς και σε περιοχές της Αγιάς, όπου οι αγρότες είδαν την παραγωγή δενδρωδών καλλιεργειών τους να αφανίζεται. Επλήγησαν κτήματα με μήλα, ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα και δημητριακά, άλλα και κεράσια στα οποία η συγκομιδή έχει ξεκινήσει στην Ανάβρα και το Γερακάρι και σε κοντινές περιοχές, όπως το Βαθύρεμα Αγιάς.
Πρόσφατα, ο Δήμαρχος Κιλελέρ είχε επισημάνει με επιστολή του τον κίνδυνο που υπήρχε από την ανομβρία στις καλλιέργειες του δήμου. Η αστάθεια, όμως, του καιρού προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσεις, τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα και χαλαζοπτώσεις με αποτέλεσμα οι αγρότες να βιώνουν τις συνέπειες στην παραγωγή τους. Οι εναλλακτικές για να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα είναι ελάχιστες κι έτσι, η γρήγορη ανταπόκριση του ΕΛΓΑ, τόσο για την εκτίμηση όσο και την αποζημίωση, γίνεται ολοένα και πιο απαιτητή από τους αγρότες που πληρώνουν έγκαιρα, παρά τις δυσκολίες τις εισφορές τους».