Η επιδημία μπαίνει σε σχετική ύφεση στην Ευρώπη τόνισε ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στη Γαλλία έχουμε σταθεροποίηση και πτωτική πορεία θανάτων και  στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρείται υποχώρηση με 15.000 διαγνώσεις ανά ημέρα.

Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί  68 εκατoμμύρια διαγνώσεις με 1,5 εκατομμύρια θανάτους.

Για την Ελλάδα είπε ότι συνεχίζεται η μείωση ενεργών κρουσμάτων, αλλά η  συρρίκνωση είναι μικρότερη από τις δυο προηγούμενες βδομάδες.

Στην Αττική η μείωση των διαγνώσεων έχει επιβραδυνθεί ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει επιτάχυνση. Όπως επανέλαβε το ενεργά κρούσματα διατηρούνται και στις δύο περιοχές κάτω από τη μονάδα όσον αφορά τον δείκτη RT.

Παρατήρησε ότι παραμένει χαμηλό το επιδημιολογικό φορτίο στα νότια της χώρας, αλλά υψηλό ακόμη σε άλλες περιοχές όπως η Λάρισα. Αναφερόμενος στις ηλικίες είπε ότι σ’ αυτές που υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου είναι ηλικίες 40 με 65 ετών και στους 65 ετών και άνω.

Εκτίμησε ότι έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε κι ότι το φορτίο στο ΕΣΥ θα γινόταν μεγαλύτερo με χαλάρωση των μέτρων. Επίσης τόνισε ότι είναι προφανές ότι η βελτίωση του κύματος Covid τον χειμώνα είναι  πιο επίπονη απ’ ότι την άνοιξη.

Τέλος σημείωσε ότι η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή και ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα.

ert.gr