Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας, ασκεί μέσα από τη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής Λάρισας και αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ειδικότερα υποστηρίζει πως χάθηκαν 2,5 χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης, λέγοντας πως «μια δράκα ανθρώπων μεταχειρίστηκαν κάθε μέσο και χρησιμοποίησαν κάθε ψεύδος για να αναρριχηθούν στην εξουσία».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως η έξοδος στις αγορές αν και είναι «θετική εξέλιξη», εντούτοις θεωρεί πως η κυβέρνηση «υπονομεύει η ίδια το πρόγραμμα που υποτίθεται ότι προωθεί».
Σχετικά με την πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο την Δικαιοσύνη, ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ υποστηρίζει πως «η επίθεση προς τη Δικαιοσύνη είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης», επισημαίνοντας ότι υπάρχει «μια βαθύτατη υποτίμηση μιας βασικής αρχής της αστικής δημοκρατίας, αυτή της διάκρισης των εξουσιών».
Για το ζήτημα του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου που αναμένεται να διεξαχθεί και στη Θεσσαλία, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες «δεν πρέπει να παίρνουν χαρακτήρα κομματικών εκδηλώσεων».
Όσον αφορά, τέλος, την επιστολή που έστειλε ο Θεσσαλός βουλευτής στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για τα αλκοολούχα ποτά, ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρει, στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, πως αν ο νέος κανονισμός ψηφιστεί ως έχει «θα βρεθούμε ενώπιον καταστροφικών προοπτικών για την παραγωγή του τσίπουρου, του ούζου και άλλων παραδοσιακών ποτών».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή Λαρίσης και αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Ν.Δ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στον Ηλία Σκυλλάκο για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ. Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίηση της για την έκδοση πενταετούς ομολόγου και την έξοδο της χώρας στις αγορές, ενώ θετικά υποδέχθηκαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αυτή την εξέλιξη. Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια συνολική εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Πως σχολιάζετε τις εξελίξεις;
Απ. Μπορεί ο πρωθυπουργός να δηλώνει ότι βλέπει παντού χαμογελαστούς πολίτες, η αλήθεια, όμως, είναι ότι χάθηκαν 2,5 χρόνια από τις ιδεοληψίες και τους ερασιτεχνισμούς μιας δράκας ανθρώπων, που μεταχειρίστηκαν κάθε μέσο και χρησιμοποίησαν κάθε ψεύδος για να αναρριχηθούν στην εξουσία. Ό,τι είχαμε πετύχει με θυσίες στα προηγούμενα χρόνια το διέγραψαν με μια μονοκοντυλιά το 2015, για να παίξουν τα ύποπτα παιχνίδια που είχαν αποφασίσει στο παρασκήνιο, και τώρα μας αποκαλύπτει το μεγάλο asset του κ. Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης. Αναλογιστείτε το κόστος αυτής της περιπέτειας. Το εκτιμούν ως και 100 δις ευρώ, 1 συν 1 μνημόνια, που μας πάνε μέχρι το 2060, περικοπές συντάξεων, απώλειες εισοδημάτων λόγω της μείωσης του αφορολόγητου, υπερταμείο αιωνόβιο για όλη τη δημόσια περιουσία, αφελληνισμός των τραπεζών και capital controls, υπερφορολόγηση μέχρι ασφυξίας για τις παραγωγικές τάξεις. Και μετά απ' όλα αυτά πανηγυρίζουν για μια έξοδο στις αγορές, για την επιστροφή, δηλαδή, στο 2014! Πρόκειται για θράσος. Δυστυχώς, αυτή η θετική εξέλιξη, έστω και με τον τρόπο που έγινε, δεν μας κάνει πιο αισιόδοξους διότι η κυβέρνηση υπονομεύει η ίδια το πρόγραμμα που υποτίθεται ότι προωθεί. Διχασμένη ανάμεσα στις αριστερές της ιδεοληψίες και στην πραγματικότητα, λέει και ξελέει. Ζητά επενδύσεις και την ίδια ώρα με διάφορα τερτίπια τις καθυστερεί. Κάνει ανοίγματα στις αγορές και παράλληλα ενισχύει τον κρατισμό με προσλήψεις και παροχή προνομίων. Μιλά για πολιτική συναίνεσης, ως προϋπόθεση για την αλλαγή του οικονομικού κλίματος, και την ίδια ώρα επιτίθεται εναντίον των δικαστών, των ΜΜΕ, της αντιπολίτευσης, δυναμιτίζοντας το πολιτικό κλίμα. Έτσι, όμως, δεν πάμε πουθενά, απλώς "αγοράζει" χρόνο ο κ. Τσίπρας.
Ερ. Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο την Δικαιοσύνη. Ως Ν.Δ κατηγορείτε την κυβέρνηση πως παρεμβαίνει στο έργο της. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του αλλά και κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως οι αποφάσεις των δικαστηρίων κρίνονται και πως δεν υπάρχει ζήτημα παρέμβασης. Ποια είναι η γνώμη σας;
Απ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίθεση προς τη Δικαιοσύνη είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, γιατί υποκρύπτει μια βαθύτατη υποτίμηση μιας βασικής αρχής της αστικής δημοκρατίας, αυτή της διάκρισης των εξουσιών. Αυτό είναι χαρακτηριστικό ολοκληρωτικών καθεστώτων, και όπως φαίνεται υπάρχουν πολλοί σ' αυτήν την κυβέρνηση που ερωτοτροπούν με τέτοιες ιδέες. Όταν αναφέρουν ως "θεσμικά εμπόδια" τις δικλείδες του δημοκρατικού συστήματος, ή όταν ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για περί δικαίου αίσθημα απέναντι στις αποφάσεις της δικαιοσύνης, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η ατραπός που ανοίγεται μπροστά μας είναι ναρκοθετημένη. Είναι εμφανές ότι οι κυβερνώντες αισθάνονται την ανάγκη να υψώσουν σκιάχτρα εχθρών, ώστε να συσπειρώσουν τους πολίτες που τους ψήφισαν και σήμερα φυλλορροούν ως άλλοι κοψοχέρηδες. Και με τη συνήθη ανευθυνότητά τους μπερδεύουν σ' αυτό και τους θεσμούς. Ελπίζω οι αυστηρές παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας να συνεφέρουν τους κυβερνώντες και να σταματήσουν οι επιθέσεις στη δικαιοσύνη που ροκανίζουν έναν από τους πυλώνες της δημοκρατίας.
Ερ. Κύριε Χαρακόπουλε, ας πάμε σε μια δική σας πρωτοβουλία. Στείλατε επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και ζητάτε να διορθωθεί ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τα αλκοολούχα ποτά. Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος από αυτή την εξέλιξη για το ούζο και το τσίπουρο;
Απ. Βρισκόμαστε ενώπιον καταστροφικών προοπτικών για την παραγωγή του τσίπουρου, του ούζου και άλλων παραδοσιακών ποτών αν υπερψηφιστεί στην ευρωβουλή, ως έχει, ο νέος κανονισμός για τα αλκοολούχα ποτά γεωγραφικής ένδειξης. Για αυτό και αποφάσισα, ως εκπρόσωπος μιας περιοχής που παράγει το φημισμένο τσίπουρο Τυρνάβου, να απευθυνθώ στον πρόεδρο της Kομισιόν κ. Γιούνκερ, στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Ταγιάνι, στους αρμόδιους Επιτρόπους, στους επικεφαλής των Ευρωομάδων και στους ίδιους τους Ευρωβουλευτές, ζητώντας να αποτρέψουν δυσμενή τετελεσμένα. Επεσήμανα στην επιστολή μου ότι αν περάσει, χωρίς διορθώσεις, ο κανονισμός, τότε ανοίγει "παράθυρο" για εμφιάλωση σε περιοχές ή και χώρες εκτός των γεωγραφικών ορίων παραγωγής των αλκοολούχων προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης. Έτσι, χάνεται η προστιθέμενη αξία για τις χώρες παραγωγής, ενώ είναι βέβαιο ότι θα έχουμε και υποβάθμιση ή και νοθεία του προϊόντος που θα μεταφέρεται χύμα από περιοχή σε περιοχή και από χώρα σε χώρα. Θα πάθουμε, δηλαδή, τα ίδια με το χύμα ελληνικό ελαιόλαδο που εμφιαλώνεται στην Ιταλία! Επιπλέον, θα μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μονομερώς να διαγράφει Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης. Θέλω να πιστεύω ότι, έστω και στο παρά πέντε, θα υπάρχει πανστρατιά όλων των εμπλεκόμενων φορέων και κυρίως εγρήγορση από πλευρά της κυβέρνησης, που οφείλει να αφυπνιστεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα.
Ερ. Τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια είναι σε εξέλιξη και αναμένεται το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλία. Τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτή την υπόθεση κατά την γνώμη σας;
Απ. Η περιφερειακή ανάπτυξη πρέπει να είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Και επ' αυτού, ουδείς μπορεί να έχει αντίρρηση. Ωστόσο, αυτές οι πρωτοβουλίες δεν πρέπει να παίρνουν χαρακτήρα κομματικών εκδηλώσεων, πολύ δε περισσότερο να μετατρέπονται σε βήμα κυβερνητικής προπαγάνδας, όπως είναι εμφανές ότι επιδιώκει η κυβέρνηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ (Ηλίας Σκυλλάκος)