«Γιατί δεν προχώρησε ο διαγωνισμός συγγραφής των βιβλίων του Γενικού Λυκείου και των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων, αν έχουν εξασφαλιστεί πόροι από το νέο ΕΣΠΑ για τη συγγραφή των βιβλίων αυτών και πότε θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός συγγραφής τους» ζητά να πληροφορηθεί ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη.

Όπως αναφέρει ο τομεάρχης παιδείας της ΝΔ «στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) – Νέο πρόγραμμα σπουδών» έχουν καταρτισθεί και δοκιμασθεί πιλοτικά 160 νέα προγράμματα σπουδών για το Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και το Γυμνάσιο και μετά τις αλλαγές (νόμος 4186/2013) στα δομικά χαρακτηριστικά του Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) καταρτίστηκαν και δημοσιεύτηκαν (αρχές Ιανουαρίου 2015) νέα Προγράμματα Σπουδών για τα γνωστικά αντικείμενα όλων των τάξεων του Γενικού Λυκείου. Επίσης, καταρτίστηκαν και δημοσιεύτηκαν προγράμματα  για τα μαθήματα ειδικότητας των Μουσικών και των Καλλιτεχνικών σχολείων». 

Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Χαρακόπουλος «μολονότι είχε προβλεφθεί από το ως άνω συγχρηματοδοτούμενο έργο, ποσό περίπου 2,5 εκ. ευρώ για τη συγγραφή (με βάση τα παραπάνω προγράμματα) 54 βιβλίων που αφορούσαν  όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου και 53 βιβλία ειδικότητας των Μουσικών και των Καλλιτεχνικών σχολείων, δεν προκηρύχθηκε ποτέ ο προβλεπόμενος διαγωνισμός συγγραφής με αποτέλεσμα: να μη χρησιμοποιηθούν τα ως άνω χρήματα για τη συγγραφή νέων βιβλίων στο Λύκειο, όπου ως γνωστόν χρησιμοποιούνται βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία έχουν γραφτεί προ δεκαπενταετίας, άρα έχουν απαξιωθεί γνωστικά και παιδαγωγικά, αλλά και να χαθεί η ευκαιρία να γραφτούν βιβλία για τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία που δεν υπάρχουν και χρησιμοποιούνται, όπου είναι δυνατόν, βιβλία από το εμπόριο».