«Δυστυχώς και αυτό το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το χώρο της παιδείας με ιδεοληψίες και εμμονές που παραπέμπουν στο παρελθόν της δεκαετίας του ’80 που ευθύνεται για τις περισσότερες παθογένειες της χώρας» τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης και Εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας επί των άρθρων στην Ολομέλεια της βουλής στο νομοσχέδιο για την «Ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» 

Ο κ. Χαρακόπουλος έκανε λόγο για «ένα ακόμη νομοσχέδιο “κουρελού” του υπουργείου Παιδείας χωρίς αρχή, μέση και τέλος» ασκώντας κριτική στις διατάξεις για την ιδιωτική εκπαίδευση. Όπως χαρακτηριστικά είπε «η ρύθμιση καθρεπτίζει την αρνητική στάση της κυβέρνησης έναντι του ιδιωτικού τομέα. Λησμονεί ότι οι δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που επιλέγουν να στείλουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία στην πλειοψηφία τους ανήκουν στην μεσαία τάξη. Και το κάνουν με κόστος οικονομικό στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό γιατί δεν είναι ικανοποιημένοι από τη δημόσια εκπαίδευση και αναζητούν κάτι καλύτερο, κάτι επιπλέον στην ιδιωτική. 

Εσείς, αντί να αναβαθμίσετε την δημόσια εκπαίδευση την απαξιώνετε περαιτέρω. Και τώρα, με μανία ιδεοληπτικών επιχειρείτε να ακυρώσετε ουσιαστικά τα δυο βασικά πλεονεκτήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης: 

Πρώτον τη δυνατότητα επιλογής και αξιοκρατικής αντιμετώπισης του εκπαιδευτικού προσωπικού και Δεύτερον τις δυνατότητες διαφοροποίησης στο εφαρμοζόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Επιπλέον, με χθεσινή νομοτεχνική βελτίωση στερείται από τα ιδιωτικά σχολεία η δυνατότητα να προσφέρουν φροντιστηριακά μαθήματα».   

Σύμφωνα με τον Εισηγητή της ΝΔ  η ρύθμιση «ουσιαστικά μονιμοποιεί τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς μετά την παρέλευση διετίας. Η παραπομπή σε επιτροπές συνδικαλιστών, υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας ή καθηγητών ΑΕΙ που θα κρίνουν τη νομιμότητα της απόλυσης παραπέμπει σε πρακτικές του παρελθόντος που στην πράξη δεν λειτούργησαν.   

Σε κάθε περίπτωση δεν πιστεύουμε στην υποκατάσταση της δικαιοσύνης από επιτροπές της εκτελεστικής εξουσίας. Κάθε εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να βρει το δίκιο του στη δικαιοσύνη. Με την ίδια λογική θα πρέπει το υπουργείο υγείας να συστήσει επιτροπή που θα ελέγχει αν καλώς ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο απέλυσε ένα γιατρό. Επιπλέον, η μονιμοποίηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στερεί ευκαιρίες εργασίας σε νέους και αξιόλογους εκπαιδευτικούς με αυξημένα προσόντα. 

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει αλλεργία σε κάθε αξιολόγηση είτε των εκπαιδευτικών του δημοσίου είτε των ιδιωτικών σχολείων. Γι’ αυτό και κατήργησε στην πράξη την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος και των εκπαιδευτικών από τους Σχολικούς Συμβούλους για την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια και από τους Διευθυντές των σχολείων για την υπηρεσιακή συνέπεια και την ανταπόκριση στα καθήκοντά τους».

 

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Αναφορικά με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση ο Θεσσαλός πολιτικός υπενθύμισε ότι «η συζήτηση πραγματοποιείται στη σκιά της οδυνηρής εξέλιξης για τον ελληνισμό της Βαυαρίας. Μιλώ για την απόφαση του δήμου Μονάχου να ανακαλέσει την παραχώρηση οικοπέδου για την ανέγερση ελληνικού σχολείου. 

Η υπενθύμιση αυτή ενόχλησε τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Πελεγρίνη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Προφανώς υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος. Όμως κ. υφυπουργέ, και εσείς προσωπικά αναλάβατε δεσμεύσεις, θέσατε χρονοδιαγράμματα και δεν τα τηρήσατε. Μας είπατε ότι θα υπάρξει μια νέα ευκαιρία. Μακάρι. Όπως σας είπα είμαστε στη διάθεσή σας ως αξιωματική αντιπολίτευση αν κρίνετε ότι μπορούμε να συμβάλουμε για την ανατροπή αυτής της εξέλιξης.   

Με τις ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση ουσιαστικά η κυβέρνηση βάζει “τίτλους τέλους” στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Και μάλιστα αυτό γίνεται σε μια εποχή έξαρσης της μετανάστευσης νέων οικογενειών ιδιαίτερα στη Γερμανία. 

Στόχος μας θα πρέπει να είναι τα δίγλωσσα σχολεία που προσφέρουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τόσο στη χώρα υποδοχής, όσο και στην ημεδαπή, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά των ομογενών να σταδιοδρομήσουν, είτε στην χώρα που ζουν, είτε στην Ελλάδα αν θελήσουν να επιστρέψουν. 

Εκείνο που είναι ακατανόητο, ιδιαίτερα σήμερα, είναι η εμμονή της κυβέρνησης να θέλει σώνει και καλά να συνεχίσει να στέλνει εκπαιδευτικούς με επιμίσθιο, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν υπάρχουν εκπαιδευτικοί σύζυγοι Ελλήνων του εξωτερικού ή αλλοδαπών που μπορούν να διδάξουν χωρίς επιμίσθιο. 

Αν υπάρχει όπως μας είπε ο αρμόδιος υφυπουργός «κρυφό επιμίσθιο» στη Βαυαρία γιατί δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα στο συγκεκριμένο κρατίδιο και επιλέγει με μια γενική διάταξη να στερήσει τη δυνατότητα απόσπασης εκπαιδευτικών χωρίς επιμίσθιο σε όλα τα υπόλοιπα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.    

ΑΙΩΝΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ…

Στη σκιά των παραιτήσεων μελών των Συμβουλίων Ιδρυμάτων στα ΑΕΙ που καταγγέλλουν μεθόδευση απαξίωσής τους, η κυβέρνηση με τροπολογία μετά τους “αιώνιους φοιτητές” επαναφέρει και όσους αδιαφορούν να εγγραφούν για δυο συνεχόμενα εξάμηνα.

Τέλος με την τροπολογία της Ειδικής Αγωγής, τον παραγκωνισμό των πτυχιούχων ΠΕ61 και ΠΕ71, και την ένταξη στην ειδική αγωγή εκπαιδευτικών από την γενική εκπαίδευση, χωρίς κανένα προσόν ειδικής αγωγής ή μάλλον με μοναδικό προσόν να περισσεύουν από την γενική, κινδυνεύει να επέλθει πλήρης απορρύθμιση, αποδόμηση και απαξίωση της ειδικής αγωγής».