Ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ως μέλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα «Άθως: Το Άγιον Όρος», που πραγματοποιείται στη Βουλή. Η έκθεση διοργανώνεται από τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, με την ευκαιρία του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας και της χιλιόχρονης παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος. 

Μετά τα εγκαίνια ο κ. Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πνευματική λάμψη του Αγίου Όρους διαρκεί ασκίαστη για πάνω από χίλια χρόνια, και έως σήμερα παραμένει ο άσβεστος φάρος της πίστης για όλους τους Ορθοδόξους, όπου γης. Αυτό είναι και το μήνυμα που ήθελε να εκπέμψει η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, διοργανώνοντας αυτήν την περίφημη έκθεση, που ξεκίνησε το ταξίδι της στην Μόσχα και συνεχίζει στην Αθήνα και σε άλλους προορισμούς. Η δύναμη της Ορθοδοξίας βρίσκεται στον ανεκτίμητο πνευματικό της πλούτο, που δια μέσω των αιώνων φωτίζει πολιτισμούς και λαούς και τους ένωσε με δεσμούς ειλικρινούς αλληλοεκτίμησης και συνεργασίας. Κι αυτή η δύναμη είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ απαραίτητη σε έναν ταραγμένο κόσμο, όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το αύριο. 

Η χαρά μας ως Έλληνες βουλευτές, που φιλοξενούμε στο χώρο του ελληνικού κοινοβουλίου, την έκθεση για το Άγιο Όρος είναι ιδιαίτερη. Πολύ περισσότερο, που συμπίπτει με το αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας και τα χίλια χρόνια ρωσικού μοναχισμού στο Άθως. Οι στενές σχέσεις Ελλάδος-Ρωσίας έχουν μεγάλο ιστορικό βάθος, σημαντικό παρόν και ασφαλώς ακόμη πιο γόνιμο μέλλον, αρκεί βεβαίως να υπάρξει η βούληση να αξιοποιηθούν, προς αμοιβαίο όφελος. Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμηρου Πούτιν στην Αθήνα θα συμβάλει καθοριστικά προς αυτήν την κατεύθυνση».