Να φέρει στη βουλή νομοσχέδιο που θα προστατεύει τους αγρότες από τις αθέμιτες πρακτικές στο χώρο της αγοράς, δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Ο κ. Κόκκαλης στην τοποθέτησή του, επανέλαβε το αίτημα του να μπουν «ασφαλιστικές δικλείδες και μέτρα προστασίας ώστε να προστατεύσουν τον αδύναμο κρίκο της αλυσίδας, που είναι ο αγρότης, ο πωλητής από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές».

Ο Λαρισαίος πολιτικός συνέχισε λέγοντας πως «θα πει κάποιος, τι σχέση έχουν οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές με την προστασία του αγροτικού εισοδήματος;

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, κύριε Υπουργέ -θα το γνωρίζετε- έχει εκδώσει Οδηγία και είμαστε υποχρεωμένοι ως χώρα, έως και το Μάιο, δηλαδή σε τρεις μήνες, να την ενσωματώσουμε στο δίκαιό μας.

Η ίδια η Οδηγία κάνει λόγο ότι ο αγρότης είναι ο αδύναμος κρίκος, πρώτον. Δεύτερον, κάνει λόγο για προτροπή στα κράτη-μέλη να θωρακίσουν νομικά τη νομοθεσία με αυτή την Οδηγία, ώστε να προστατευθούν από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Ο στόχος είναι ο ίδιος, να υπάρχειένα ελάχιστο αξιοπρεπές αγροτικό εισόδημα.

Σήμερα θέλω να ακούσω από εσάς -γιατί ναι, μεν έγινε αλλαγή της ηγεσίας, πλην όμως υπάρχει συνέχεια,εν όψει ότι σε τρεις μήνες πρέπει να ενσωματωθεί- τοεξής. Ποια είναι τα συγκεκριμένα εργαλεία, ώστε να προστατευτεί το αγροτικό εισόδημα και να υπάρχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες μας, το οποίο -ειρήσθω εν παρόδω- λόγω της πανδημίας έχει μειωθεί, πράγμα που ξέρετε πάρα πολύ καλά;»

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Στη συνέχεια ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έθεσε στο κυβερνητικό στέλεχος σειρά ερωτημάτων τα οποία και έχουν ως εξής:

«Πρώτον σκοπεύετε να εφαρμόσετε να προβλεφθεί η υποχρεωτικότητα των γραπτών συμβάσεων στην πώληση αγροτικών προϊόντων, η οποία προβλέπεται από τη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή Οδηγία -διότι προβλέπεται, εδώ είναι η Οδηγία- ναι ή όχι;

Δεύτερον, θα προβλέπεται ποινή σε αυτόν ο όποιος αρνείται να εφαρμόσει τη γραπτή σύμβαση και θα θεωρείται αθέμιτη εμπορική πρακτική, σύμφωνα πάλι με αυτή την Οδηγία, ναι ή όχι;

Τρίτον, σκοπεύετε, προκειμένου να προστατεύσετε τους γεωργούς από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, που η ίδια η Ένωση το λέει, να προχωρήσετε σε μία ρήτρα, ώστε να μην πωλείται κάτω από το κόστος παραγωγής ένα αγροτικό προϊόν;

Τέταρτον, θα προβλεφθεί ο έλεγχος των τιμών; Τι εννοώ; Τα γνωστά καρτέλ.

Πέμπτο, η εθνική Αρχή, που σας λέει εδώ η ευρωπαϊκή Οδηγία, ποια θα είναι, κύριε Υπουργέ; Θα είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού η σημερινή; Και ποια θα είναι η συνεργασία αυτής της Επιτροπής με το ΥΠΑΑΤ και με τους αγρότες; Κάποιοι αγρότες θέλουν να καταγγείλουν συμφωνημένες πρακτικές. Πού θα απευθυνθούν; Τα προβλέπει όλα η ευρωπαϊκή Οδηγία.»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΙΒΑΝΟΥ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε μεταξύ άλλων πως «εμείς θα φέρουμε το νομοσχέδιο αυτό στο οποίο εσείς αναφερθήκατε, το οποίο πράγματι θα είναι υπέρ των παραγωγών και το οποίο πράγματι θα προστατεύει από τις αθέμιτες πρακτικές που αναπτύσσονται εις βάρος τους.

Θα επιτρέπει στους αγρότες μας να ενισχύσουν ουσιαστικά τη διαπραγματευτική τους σχέση και θα υποχρεώνει την ύπαρξη σαφών και ξεκάθαρων όρων στις συμφωνίες που θα συνάπτονται μεταξύ αυτών και των αγοραστών για τα προϊόντα τους. Θα ορίζει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα πληρωμών τα οποία θα τους επιτρέπουν να προγραμματίσουν τη δραστηριότητά τους και βεβαίως τη συνολική πορεία τους.

Αυτό το νομοσχέδιο θα προβλέπει έναν συγκεκριμένο ελεγκτικό μηχανισμό στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο οποίος θα εξασφαλίζει ουσιαστικά και την τήρηση των όρων που θα μπαίνουν από το νομοσχέδιο και άρα την εφαρμογή τους.

Συνολικά εκτιμώ όσο το έχουμε δουλέψει –και το έχουμε δουλέψει πολύ αυτές τις σαράντα μέρες που βρίσκομαι στο Υπουργείο- ότι θα έρθει τις επόμενες εβδομάδες αυτό το νομοσχέδιο που θα καλύπτει όλα αυτά που είπατε εσείς στη δευτερολογία σας και όχι στην ερώτησή σας. Και βεβαίως εύχομαι όταν θα έρθει αυτό το νομοσχέδιο στην ολομέλεια, εσείς προσωπικά εάν όχι το κόμμα σας, να το υπερψηφίσετε.»