«Το μεταναστευτικό – προσφυγικό εκφεύγει των δυνατοτήτων, των στοχεύσεων και του προγραμματισμού μας, ως κράτους» τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, κατά τη συζήτηση του ν/σ ‘’Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις’’ και την παροχή ασύλου σε πρόσφυγες και μετανάστες, συμπληρώνοντας πως «το ζήτημα, σε σχέση με τους Εταίρους μας στην Ε.Ε. έχει καταντήσει να αποτελεί μια ιδιότυπη  παρτίδα ‘’μουτζούρη’’, με το διακύβευμα να καταλήγει πάντα να είναι το ίδιο: σε ποιον θα μείνει το ‘’κακό’’ χαρτί».

Επιπλέον, η Ευαγγελία Λιακούλη υπενθύμισε πως το Κίνημα Αλλαγής έχει μιλήσει πολλές φορές για το μείζον αυτό θέμα και έχει αναλάβει πληθώρα πρωτοβουλιών.

«Και στο πλαίσιο αυτό, το Κίνημα δεν θα μπορούσε να δει αρνητικά ένα νομοσχέδιο που αφενός εισάγει στην εσωτερική νομοθεσία σειρά σχετικών Ευρωπαϊκών Οδηγιών και αφετέρου υπόσχεται – έστω υπόσχεται! - την απλούστευση και τη συντόμευση των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου, καθώς και την αποσυμφόρηση των νησιών» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, ωστόσο, πως τα στελέχη και οι βουλευτές της Κυβέρνησης σύντομα θα βρουν μπροστά τους το δόγμα «νόμος και τάξη», που κατά κόρον χρησιμοποιούν για λόγους επικοινωνίας.

«Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό δεν είναι πεδίο, όπου τέτοιες πρακτικές - τέτοια δόγματα - μπορούν να βρουν εφαρμογή, γιατί είναι ζήτημα εθνικό και εξαιρετικά ευαίσθητο.  Στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα, αυστηροποίηση του πλαισίου, δεν συνεπάγεται απαραίτητα και αποτελεσματικότητα».

Γιατί όπως η Λαρισαία βουλευτής χαρακτηριστικά τόνισε: «Απελπισμένος άνθρωπος που δεν φοβάται να κολυμπήσει για να σώσει τη ζωή του, δεν εμποδίζεται να έρθει στην χώρα μας ούτε από 18, ούτε από 24, ούτε από 36 μήνες κράτησης».

Η Ευαγγελία Λιακούλη, επιπροσθέτως, δήλωσε πως ποτέ και κανένας δεν ρώτησε σοβαρά και εμπεριστατωμένα τους κατά τόπους αυτοδιοικητικούς σε σχέση με το μεταναστευτικό - προσφυγικό.

Συμπληρώνοντας πως «ούτε οι προηγούμενοι που σήμερα μιλούν για τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού. Π.χ. στη Λάρισα, μας είχαν πει πως θα φέρουν στις δομές υποδοχής 600 ανθρώπους και στο τέλος κατέληξαν 1500. Ούτε για τη δομή στο Κυψελοχώρι, μας ρώτησαν,  ούτε για αυτή του Κουτσοχωρίου».

Κλείνοντας η βουλευτής Λάρισας τόνισε πως αν κάποια πολιτική ηγεσία θέλει να κερδίσει τη μάχη της ενσωμάτωσης και της κοινωνικής ειρήνης, δεν έχει παρά να καταρτήσει ένα σοβαρό πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού για τις τοπικές κοινωνίες, αυτές δηλαδή που καθίστανται υποδοχείς του μεταναστευτικού – προσφυγικού ρεύματος και μαζί τους να εκπονήσει πολιτικές, σεβόμενη όλους αυτούς που καλούνται στην πραγματικότητα να τις υλοποιήσουν.

«Όποιος το καταφέρει αυτό, πραγματικά, θα γράψει ιστορία. Ιστορία πολιτικής ευθυκρισίας, πολιτικής διορατικότητας, κοινωνικής ειρήνης και ανθρωπιάς», είπε καταλήγοντας.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας