Σε εκδήλωση, παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25η Νοεμβρίου), στην αίθουσα «Φάρος» του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», συμμετείχε με χαιρετισμό της η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, εκπροσωπώντας την Πρόεδρο του Κινήματος Φώφη Γεννηματά.

Οι εκδηλώσεις, όπως και η ευρύτερη εκστρατεία ενημέρωσης διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας των Φύλων (ΚΕΘΙ).

Σκοπός της κοινής δράσης είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου ολοκληρωμένης ενημέρωσης των πολιτών, που αποσκοπεί στην πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Οι πολίτες είχαν, παράλληλα, την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με το ρόλο των νέων Υπηρεσιών Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η βουλευτής Λάρισας στην τοποθέτησή της τόνισε πως «η 25η Νοεμβρίου, Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, είναι μια μέρα, που επιβάλλεται να υπάρχει, μέχρι να εξαλειφθεί απολύτως το φαινόμενο αυτό.

Αστερίσκοι, παρενθέσεις και «ναι μεν, αλλά», δεν χωρούν εδώ», συμπληρώνοντας πως «παρά την σχετική ευαισθητοποίηση των πολιτικών κομμάτων, αλλά και των αρμόδιων κρατικών φορέων, δυστυχώς, δεν κάνουμε ακόμη αρκετά».

«Οι γυναίκες εξακολουθούν να δολοφονούνται, τόσο βιολογικά, όσο και ως χαρακτήρες, σε πολλών ειδών και επιπέδων σχέσεις: σχέσεις οικογενειακές, ερωτικές, επαγγελματικές, κοινωνικές. Και το ότι αυτές οι «δολοφονίες» δεν συνιστούν βιολογικό θάνατο, αυτό δεν σημαίνει πως είναι μικρότερης σημασίας.

Γιατί ανθρώπινο ον που δεν αυτοπραγματώνεται, ανθρώπινο ον που δεν του επιτρέπεται να εξελιχθεί στο maximum των δυνατοτήτων του, είναι σαν νεκρό. Μην υποτιμούμε λοιπόν την καθημερινή βία που οι γυναίκες υφίστανται, ακόμη και σε λεκτικό επίπεδο, παντού στον κόσμο και στη χώρα μας.

Είναι τεράστιας σημασίας η κατανόηση, πως η βία περνάει μέσα από το πιο καθημερινό επίπεδο – το λεκτικό – για να γιγαντωθεί, όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο, και στο σωματικό επίπεδο», συμπλήρωσε η Ευαγγελία Λιακούλη χαρακτηριστικά.