Δια ζώσης απάντηση στη Βουλή από τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια αξιώνει η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σχετικά με την συνολική υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (Γ.Ν.Λ.).

Υπενθυμίζεται πως παρότι το Γ.Ν.Λ. είχε κατά το παρελθόν μπει σε διαδικασία συγχώνευσης με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ωστόσο, με απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα με το ν.4600/2019, δρομολογήθηκε η εκ νέου ανεξαρτητοποίησή του.

Οι πρόσφατες εκλογές, όμως, και οι εναλλαγές στην ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου έχουν ατονήσει την παραπάνω προσπάθεια, με αποτέλεσμα το Γ.Ν. Λάρισας να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.

Η Ευαγγελία Λιακούλη, κατόπιν σχετικών καταγγελιών, κάνει λόγο στο κείμενο της ερώτησής της για ένα κατ’ ουσία αποδυναμωμένο και υποβαθμισμένο Νοσοκομείο, το οποίο επιβάλλεται να λάβει άμεσα την δέουσα προσοχή και υποστήριξη από πλευράς του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να επιτελέσει το έργο του.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, η Λαρισαία πολιτικός ζητά πρωτίστως την πλήρη επαναλειτουργία του Τμήματος Γαστρεντερολογίας του Γ.Ν.Λ., η  επιστροφή του οποίου, σημειωτέον, βρισκόταν τους τελευταίους μήνες σε προχωρημένο στάδιο νομοθετικής ρύθμισης, καθώς είχε εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας και εκκρεμούσε μόνο η τελική έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, η βουλευτής Λάρισας ζητά από τον κ. Κικίλια την ενίσχυση και άλλων Τμημάτων του Νοσοκομείου, (Παιδοχειρουργική, Ακτινολογικό, Ουρολογική, Παθολογική, Ορθοπεδική, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) με ιατρικό προσωπικό  διαφόρων ειδικοτήτων, προκειμένου το Γ.Ν.Λ. να λειτουργήσει και πάλι με στοιχειώδη επάρκεια.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας 

Δραματικές είναι οι διαπιστώσεις της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων και Κέντρων Υγείας Λάρισας (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ.), σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (Γ.Ν.Λ.).

Υπενθυμίζεται πως το Γ.Ν.Λ. είχε κατά το παρελθόν ενοποιηθεί με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (Π.Γ.Ν.Λ.). Στην συνέχεια κρίθηκε ωστόσο πως ο σφιχτός εναγκαλισμός των δύο νοσοκομείων δεν ήταν προς όφελος των ασθενών του νομού, με αποτέλεσμα να δρομολογηθεί η εκ νέου ανεξαρτητοποίησή τους (ν. 4600/ ΦΕΚ Α43/9-3-2019).

Λόγω των πρόσφατων εκλογών, η πορεία αυτή διακόπηκε και το Γ.Ν. Λάρισας βρέθηκε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, παραμένοντας κατ’ ουσία αποδυναμωμένο και υποβαθμισμένο. Ειδικότερα, γίνεται λόγος για άμεση ανάγκη επιστροφής και πλήρους επαναλειτουργίας στο Γ.Ν.Λ. του Τμήματος Γαστρεντερολογίας, η  επιστροφή του οποίου βρισκόταν τους τελευταίους μήνες σε προχωρημένο στάδιο νομοθετικής ρύθμισης, καθώς είχε εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας και εκκρεμούσε μόνο η τελική έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον προκειμένου το Γ.Ν.Λ. να λειτουργήσει στοιχειωδώς και με επάρκεια ζητείται ενίσχυση ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς η λειτουργία και άλλων Τμημάτων του Νοσοκομείου, όπως η Παιδοχειρουργική, το Ακτινολογικό, η Ουρολογική, η Παθολογική, Ορθοπεδική, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών κ.α. επηρεάζεται λόγω υποστελέχωσης.

Από την στιγμή που αποφασίστηκε πως τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας θα υφίστανται πλέον ξεχωριστά και με διακριτό ρόλο το ένα από το άλλο,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Υπάρχει συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός για την εύρυθμη λειτουργία του ΓΝΛ, ιδίως, σε ό,τι αφορά ζητήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησής του;

2. Πώς τοποθετείται στο θέμα της λειτουργίας της Γαστρεντερολογικής Κλινικής, που είναι κομβικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον του νοσοκομείου;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Λιακούλη Ν. Λάρισας