Για πολλοστή φορά φέρνει στη Βουλή μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου τα προβλήματα των δομών υγείας του νομού, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, καθώς, μετά τη τροπολογία που κατέθεσαν ήδη όλοι οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής από 19/03 ζητώντας να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ σε ειδικό καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών και χορήγησηης επιδομάτων, αυτή τη φορά επανέρχεται και εξειδικεύει τα  ιδιαίτερα προβλήματα του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ ν. Λάρισας, ιδίως εν μέσω πανδημίας.

Αφορμή για την ερώτηση αποτέλεσαν οι καταγγελίες του Προέδρου των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας για κρίσιμα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την ανάγκη εκ νέου διάρθρωσης του Παραρτήματος Λάρισας του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), όπως και την άμεση ανάγκη διάθεσης υγειονομικού υλικού (ειδικές στολές, μάσκες, απολυμαντικά) στα πληρώματά του, προκειμένου να προστατευθούν από τον κορωναϊό.

Σημειωτέον ότι το Παράρτημα ΕΚΑΒ Λάρισας, παρά τις σημαντικές ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε οχήματα, δραστηριοποιείται, έχοντας ως περιοχή ευθύνης του, πέραν του ν. Λάρισας, τους ν. Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας, αλλά και επιπρόσθετα εντός νομού αναπτύσσεται σε δυο τομείς (Λάρισας και  Ελασσόνας), με τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας (Φαρσάλων, Γόννων και Αγιάς), να παραμένουν χωρίς ουσιαστική κάλυψη, παρότι εξυπηρετούν δεκάδες χωριά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η βουλευτής Λάρισας ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας να πληροφορηθεί για το αν προτίθεται να προβεί σε σημαντική ενίσχυση του Παραρτήματος ΕΚΑΒ του ν. Λάρισας, όπως και στον εκ νέου επανασχεδιασμό του, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα Κέντρα Υγείας Φαρσάλων, Γόννων και Αγιάς, αλλά και για το αν σκοπεύει να εξοπλίσει άμεσα τα πληρώματα με υγειονομικό υλικό (ειδικές στολές, μάσκες, απολυμαντικά), που βρίσκεται σε έλλειψη, προκειμένου να προστατευθούν από τον κορωναϊό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας 

Οι δομές υγείας του ν. Λάρισας, οι οποίες ήδη αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα, ως απότοκο της οικονομικής κρίσης και της διαχρονικής αβελτηρίας διαδοχικών κυβερνήσεων, σήμερα φαίνεται να δέχονται ένα ακόμη χτύπημα λόγω της πανδημίας του κορωναϊού, με τις ελλείψεις να εγκυμονούν κινδύνους τόσο για την υγεία των πολιτών, όσο και για την υγεία των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Συγκεκριμένα, με βάση πρόσφατη σχετική ενημέρωση του Προέδρου των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας έρχονται ξανά στην επιφάνεια κρίσιμα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την ανάγκη εκ νέου διάρθρωσης του Παραρτήματος Λάρισας του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), όπως και την άμεση ανάγκη διάθεσης υγειονομικού υλικού (ειδικές στολές, μάσκες, απολυμαντικά) στα πληρώματά του, προκειμένου να προστατευθούν από τον κορωναϊό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Παράρτημα της Λάρισας, παρότι αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε οχήματα, δραστηριοποιείται, έχοντας ως περιοχή ευθύνης του, πέραν του ν. Λάρισας, τους ν. Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας.

Επιπλέον, το εν λόγω Παράρτημα στον ίδιο νομό αναπτύσσεται σε δυο τομείς (Λάρισας και  Ελασσόνας), με τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας (Φαρσάλων, Γόννων  και Αγιάς), παρότι εξυπηρετούν δεκάδες χωριά, να παραμένουν χωρίς ουσιαστική κάλυψη, με αποτέλεσμα πολλές φορές να επιστρατεύονται ακόμη και αγροτικά (!), λόγω των ελλείψεων σε πληρώματα και ασθενοφόρα.

Δεδομένου ότι κύριος ρόλος του ΕΚΑΒ είναι η παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας στους πολίτες, καθώς και η ταχεία μεταφορά τους στις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, και στο ν. Λάρισας κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πολλές φορές να επιτυγχάνεται, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων.

Δεδομένου ότι για έναν εκτεταμένο γεωγραφικά νομό όπως ο ν. Λάρισας, με πολλές απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές και με υπολειτουργούντα περιφερειακά Κέντρα Υγείας (Φάρσαλα, Γόννοι, Αγιά) θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μέριμνα επανασχεδιασμού των υπαρχόντων τομέων του ΕΚΑΒ.

Δεδομένου ότι ο νέος σχεδιασμός θα πρέπει να λάβει υπόψη την σημαντική ενίσχυση των δομών του ΕΚΑΒ σε οδηγούς, διασώστες, οχήματα και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Αν γνωρίζει τα ανωτέρω προβλήματα και αν προτίθεται να προβεί σε σημαντική ενίσχυση του Παραρτήματος ΕΚΑΒ του ν. Λάρισας, όπως και στον εκ νέου επανασχεδιασμό του, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα Κέντρα Υγείας Φαρσάλων, Γόννων και Αγιάς;

2.    Πως σκοπεύει να κινηθεί, σε σχέση με την άμεση ανάγκη διάθεσης υγειονομικού υλικού (ειδικές στολές, μάσκες, απολυμαντικά) στα πληρώματά του ΕΚΑΒ ν. Λάρισας, προκειμένου να προστατευθούν από τον κορωναϊό;

Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Λιακούλη                               
Ν. Λάρισας