«Ξεκινήσαμε να συζητούμε για την Αναθεώρηση του Συντάγματος στην καλύτερη συγκυρία: την επαύριο της επετείου του Πολυτεχνείου. Ενός γεγονότος που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των εξελίξεων για την πτώση της επτάχρονης Δικτατορίας και  την έναρξη – παρά τα προβλήματά της - της μακροβιότερης, προοδευτικότερης και πιο ευημερούσας περιόδου για την χώρα», είπε στην Ολομέλεια της Βουλής η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, κατά τη συζήτηση επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής.

Η Ευαγγελία Λιακούλη, συνεχίζοντας υπενθύμισε τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε το ΠΑΣΟΚ στην θεσμική μεταρρύθμιση της χώρας: «Ακρογωνιαίοι λίθοι της θεσμικής μεταρρυθμιστικής μας διαδρομής είναι οι δύο ιστορικές αναθεωρητικές τομές στο Σύνταγμα, στις οποίες πρωταγωνιστής ήταν η παράταξή μας: το 1986, όπως και το 2001», ενώ συμπλήρωσε πως «στεκόμαστε απέναντι σε όλη αυτή την κοινωνικοπολιτική διεργασία, με ιστορική συναίσθηση, με αταλάντευτη πίστη στους θεσμούς και με πραγματισμό».

Η Λαρισαία πολιτικός τόνισε επιπλέον πως με την ευκαιρία Συνταγματικής Αναθεώρησης που άνοιξε πριν από έναν χρόνο περίπου, το Κίνημα κατέθεσε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, οι οποίες ωστόσο χάθηκαν μέσα στο κλίμα της τεχνητής πόλωσης μεταξύ της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας, «σε ένα κλίμα άπειρων διαξιφισμών, υστεροβουλίας και τακτικισμού».

«Όλα αυτά έβαλαν την πραγματική συζήτηση σε δεύτερο πλάνο. Χάθηκε έτσι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, όπως συνήθως χάνονται όλες οι μεγάλες ιστορικές ευκαιρίες για τη χώρα, στο βωμό πάντοτε της μικροπολιτικής και ίσως της ιδεοληψίας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για την αμφίθυμη στάση που επέδειξε και εξακολουθεί να επιδεικνύει στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων εκτός συνόρων, όπως και την εξαίρεση του άρθρ. 16 για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, από τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος.

«Ήταν μία πρόταση που ερχόταν από τη δική μας πλευρά και προέβλεπε, παράλληλα, την αυστηρή κρατική εποπτεία και αξιολόγησή των μη κρατικών Πανεπιστημίων, όπως βέβαια και την ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Αρνηθήκατε να τεθεί το άρθρ. 16 υπό συζήτηση και, δυστυχώς, η ενότητα της εκπαίδευσης παρέμεινε εκτός αναθεώρησης, πράγμα που σημαίνει ότι για τα επόμενα δέκα χρόνια κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ φέρετε ατόφια την ευθύνη για το γεγονός ότι οι παθογένειες θα επιμείνουν και για το ότι ο εκπαιδευτικός χάρτης της χώρας θα  είναι εκτός κάθε πραγματικότητας» τόνισε.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας: