Όλα συνηγορούν στο ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει ότι το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελεί πρόγραμμα αιχμής για το κράτος πρόνοιας, για την περίοδο της καραντίνας κι όχι μόνο, τονίζει η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη στο πλαίσιο γραπτής της ερώτησης, που κατατέθηκε σε μια σειρά συναρμόδιων Υπουργών (Εσωτερικών, Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας).

Ιδίως στις σημερινές συνθήκες είναι αδιανόητο να μην διατίθενται στους εργαζομένους του μέσα ατομικής προστασίας για τον COVID 19, αλλά και να δουλεύουν απλήρωτοι (!) εδώ και τρεις μήνες, την στιγμή που ορθώς κρατικά κονδύλια κατευθύνονται σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, που μάχονται την πανδημία από παρεμφερείς θέσεις, ενώ φυσικά η διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εργαζομένων που θα ενισχύσουν το Πρόγραμμα παραπέμπεται στις «ελληνικές καλένδες».

Στην ερώτησή της η βουλευτής Λάρισας επιμένει ακόμη στην επέκταση του ευεργετικού μέτρου διάθεσης δώρου Πάσχα και στους εργαζομένους του «Βοήθεια στο Σπίτι», ως μέτρου στοιχειώδους επιβράβευσης για το έργο που επιτελείται, όπως ακριβώς θεσμοθετήθηκε για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ, καθώς και όσους υπηρετούν στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο
Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση
Υγείας, κ. Β. Κικίλια

Θέμα: Άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Κύριοι Υπουργοί,

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», παρότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στη «μάχη» κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, παραμένουν για τουλάχιστον τρεις μήνες απλήρωτοι, ενώ παράλληλα, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, δεν τους παρέχεται κανένα μέτρο προστασίας κατά την άσκηση των εργασιακών τους καθηκόντων.

Πιο συγκεκριμένα, τόσο το Πανελλήνιο Συντονιστικό «Βοήθεια στο Σπίτι όσο και τα Σωματεία Εργαζομένων ΒσΣ Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας, αλλά και ο Διαπεριφερειακός Σύλλογος Εργαζομένων ΒσΣ Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου υπογραμμίζουν ότι τον Απρίλιο του 2020 εξοφλούνται δεδουλευμένα Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2019, ενώ η Προγραμματική Σύμβαση για το έτος 2020 δεν υπογράφηκε άμεσα αλλά με τεράστια χρονική καθυστέρηση, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων των μηνών του 2020.  

Επιπλέον, θέτουν το ζήτημα του αποκλεισμού τους από τη δυνατότητα να είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (δώρο Πάσχα) που θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ καθώς και όσους υπηρετούν στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας κατά την άσκηση εργασιακών τους καθηκόντων.

Επειδή οι εργαζόμενοι στα πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι κρίσιμοι για την υποστήριξη ευάλωτων συμπολιτών αλλά παραμένουν, εν μέσω πανδημίας, απλήρωτοι από τους τελευταίους μήνες του 2019 έως και σήμερα.

Επειδή τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι από ελλιπή έως ανύπαρκτα και ελλοχεύουν τον κίνδυνο τόσο της ατομικής έκθεσης στον COVID 19 όσο και της διασποράς αυτού.

Επειδή, από το 2018 έχει θεσμοθετηθεί η μετατροπή του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε μόνιμο θεσμό του κράτους με την ένταξή του σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ Α’ βαθμού (ν. 4583/2018), αλλά η Κυβέρνησή καθυστερεί τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των εργαζομένων.

Ερωτάστε κ.κ. Υπουργοί:

1.    Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»;

2.    Προτίθεστε να συμπεριλάβετε στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση (δώρο Πάσχα) και τους εργαζό-μενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»;

3.    Ποια μέτρα θα εφαρμόσετε για την προστασία των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος τόσο της ατομικής έκθεσης στον κορωνοϊό όσο και της διασποράς αυτού;

4.    Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ και στη συνέχεια, διορισμού των εργαζομένων;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Ευαγγελία Λιακούλη
Νομός Λάρισας