Τη στήριξη του δικηγορικού κλάδου που πλήττεται από την πανδημία του κοροναϊού ζητά η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής κ. Ευαγγελία Λιακούλη.

Αναλυτικά:

«Τις τελευταίες ημέρες, όλοι μας βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση με την πανδημία του κοροναϊού.

Η χώρα δίνει μεγάλη μάχη για την προάσπιση της υγείας των πολιτών, η ζωή μας έχει αλλάξει δραματικά, ενώ η οικονομία μας δέχεται σοβαρά πλήγματα, καθώς οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.

Μεταξύ αυτών, μεγάλο πλήγμα δέχεται ο δικηγορικός κλάδος, καθώς μετά την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, την επικείμενη περίοδο του Πάσχα και της θερινής περιόδου, η δικαστική χρονιά στην πραγματικότητα έχει λήξει.

Γνωρίζω καλά, ως μαχόμενη δικηγόρος,  ότι η δικηγορία βρίσκεται σε μεγάλη κρίση και αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων .

Ηδη, η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, έθεσε στην κυβέρνηση μια σειρά αιτημάτων, προκειμένου να επιβιώσει ο κλάδος μέσα σ’αυτή την πρωτόγνωρη κρίση,  που ήρθε να προστεθεί, σε μια ήδη άσχημη κατάσταση.

Ειδικότερα, οι προτάσεις αφορούν την άμεση αναστολή των πάσης φύσεως φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και των δανειακών βαρών, την άμεση ενεργοποίηση του λογαριασμού ανεργίας του ΟΑΕΔ, ο οποίος έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά με εισφορές του κλάδου από το 2011, τη  χορήγηση  έκτακτου επιδόματος οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των πάγιων λειτουργικών εξόδων των δικηγορικών γραφείων, την άμεση εξόφληση των οφειλομένων ποσών σε δικηγόρους από φορείς του Δημοσίου και την  αναστολή εξόφλησης λογαριασμών ΔΕΚΟ, για δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρείες.

Πρέπει να διευκρινιστεί, μετά τη χθεσινή εξαγγελία της κυβέρνησης, ποια μέτρα οικονομικών ελαφρύνσεων αφορούν τους δικηγόρους, καθώς προέκυψε ήδη αμφισβήτηση.

Αυτά τα μέτρα όμως, είναι άμεσα και αναγκαία, στο σύνολό τους, για την αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων του κλάδου, ο οποίος εάν δεν στηριχθεί, είναι βέβαιο ότι αυτή τη φορά θα οδηγηθεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε αφανισμό, με όλα όσα αυτό σημαίνει για τη δικαιοσύνη και τους πολίτες, οι οποίοι δεν θα έχουν πλέον τον προσωπικό δικηγόρο της επιλογής τους, αλλά μια απρόσωπη εταιρία- πιθανότατα ξένων συμφερόντων, για την οποία οι πολίτες είναι μόνο αριθμοί…»