«Σήμερα στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δεν συζητούμε απλώς, ένα ακόμη νομοσχέδιο. Σήμερα αφουγκραζόμαστε τις 102 ψυχές στο Μάτι, τις 24 στη Μάνδρα, τις 63 στην Ηλεία, όπως και αυτές τόσων άλλων αδικοχαμένων Ανθρώπων μας» τόνισε κατά την έναρξη της ομιλίας της στη Βουλή η Ευαγγελία Λιακούλη, βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την Πολιτική Προστασία, συμπληρώνοντας ότι στην πραγματικότητα η όλη συζήτηση περιστρέφεται στο πως θα αποφύγουμε να ζήσουμε τα μεγάλα δράματα, των οποίων οι εικόνες και οι μαρτυρίες στοιχειώνουν ακόμη την συλλογική μας μνήμη.

Στη συνέχεια η βουλευτής Λάρισας αναρωτήθηκε εμφατικά: «τι άραγε έχει φταίξει με εμάς; Είναι κάποια ‘’αρχαία κατάρα’’ που μας ταλανίζει; Ή είναι πάλι η γνωστή εγγενής αδυναμία του πολιτικού συστήματος να εξορθολογήσει τα κακώς κείμενα, και αντιθέτως αναλώνεται σε λαϊκισμούς, στην εκτόξευση κατηγοριών και λάσπης ένθεν κακείθεν, σε μικροκομματικούς τακτικισμούς, καπηλείες και σκυλεύσεις επί πτωμάτων και ανθρώπων που έμειναν πίσω, θεωρώντας πως αυτές οι συμπεριφορές είναι αρκετές κι ότι έτσι δήθεν πράττει το καθήκον του; Είμαστε άξιοι της μοίρας μας ή θα αποκτήσουμε επιτέλους το σθένος να γίνουμε μια κανονική χώρα;»

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο η βουλευτής αναγνώρισε πως αποτελεί μια φιλότιμη προσπάθεια κι ότι ως τέτοια θα πρέπει να την αντιμετωπιστεί, υπενθυμίζοντας όμως πως ιδίως στην πολιτική, όπως και στη νομοθέτηση, μόνο το φιλότιμο δεν αρκεί.

Και αυτό διότι όπως η ίδια τόνισε το νομοσχέδιο, δυστυχώς, χαρακτηρίζεται από ασάφεια και από εννοιολογικές συγχύσεις σε πολλά σημεία, «με ορατό τον κίνδυνο να υπάρξει σύγχυση και στο πεδίο εφαρμογής, να υπάρξουν αλληλοκαλύψεις, να υπάρξει δυσκολία διάκρισης στις ευθύνες και στους ρόλους - και μάλιστα σε κρίσιμες στιγμές - όπως ακριβώς συνέβη τον Ιούλιο του 2018, με τα γνωστά αποτελέσματα στο Μάτι».

Ανάμεσα στα υπόλοιπα αρνητικά σημεία του νομοσχεδίου η Ευαγγελία Λιακούλη αναφέρθηκε και στον προβληματικό χρόνο και κόστος υλοποίησης των διατάξεων του σχεδίου νόμου, δεδομένου ότι μετράμε μόλις 4 μήνες μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, όπως και στην δημιουργία πληθώρας νέων δομών, οι οποίες δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να δημιουργούν ένα «νέο ακόμη πολυπλοκότερο, γραφειοκρατικότερο και δυσλειτουργικότερο μοντέλο, πέραν των νέων υψηλόβαθμων και υψηλόμισθων θέσεων που δημιουργούνται, εκτός ΑΣΕΠ».

Ακολούθως η πολιτικός από τη Θεσσαλία αναφέρθηκε στην εξαιρετικά θετική πρόβλεψη του νομοσχεδίου, σε σχέση με την επιτέλους δημιουργία εποπτευόμενων χώρων για χρήση ναρκωτικών ουσιών και από τους ΟΤΑ, υπενθυμίζοντας πως και η ίδια υπηρέτησε σχεδόν για 10 χρόνια το χώρο της πρόληψης κατά των ναρκωτικών και εξαρτήσεων από το μετερίζι της Αυτοδιοίκησης.

«Επιτέλους εντάσσεται στην ελληνική έννομη τάξη αυτή η τόσο επιτυχημένη διεθνής πρακτική, που αποτέλεσε πρόταση του Κινήματος Αλλαγής με τροπολογία που κατατέθηκε στις 6/7/2018 στη Βουλή. Θυμίζω ότι ανάλογη προσπάθεια έγινε και στο παρελθόν στην Αθήνα με επιτυχία, χωρίς όμως να συνεχιστεί, το 2013, όταν λειτούργησε για δέκα μήνες το πρόγραμμα «Οδυσσέας».

Το πρόγραμμα αυτό κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία περίπου εκατό περιστατικά υπερβολικής δόσης. Έσωσε 100 ζωές. Και αυτό είναι απολύτως μετρήσιμο. Να σώσουμε όχι εκατό, αλλά χίλιες ακόμη ζωές. Να σώσουμε όλους όσους και όσες απειλούνται από αυτήν την θανάσιμη παγίδα, τα ναρκωτικά. Αυτό είναι το ελάχιστο χρέος μας».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η Ευαγγελία Λιακούλη αναφέρθηκε και στη γενικότερη ανάγκη εκπόνησης πολιτικών πρόληψης στην αντιμετώπιση κινδύνων και φυσικών καταστροφών, δεδομένου ότι στη χώρα μας «η πρόληψη είναι μια έννοια πολύ μακρινή, ταυτισμένη με ευκαιριακές καμπάνιες ΜΚΟ, αποσπασματικές δράσεις, χωρίς συνέχεια, χωρίς στόχευση και χωρίς μετρήσιμη αποτελεσματικότητα», σε αντίθεση με άλλες προηγμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία, με υψηλότατο δείκτη φυσικών καταστροφών, όπου η εκπαίδευση ως μέσο πρόληψης συντελείται από τις πολύ νεαρές ηλικίες και συνεχίζεται δια βίου.