Διαδικαστική και διαπιστωτική σε μεγάλο βαθμό εμφανίστηκε σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας στη Βουλή, όπου δια στόματος του Υφυπουργού κ. Νότη Μηταράκη απαντήθηκε η, από 10/12/2019, επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Ν. Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη, με τίτλο «Τραγικές καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων του Περιφερειακού Καταστήματος ΕΦΚΑ Θεσσαλίας (πρώην ΟΓΑ)».

Σημειωτέον πως το ζήτημα δεν είναι καινούριο, κι ούτε προέκυψε ξαφνικά. Η Πολιτεία συστηματικά χρονοτριβεί λόγω κακής οργάνωσης πόρων και ελλιπούς σχεδιασμού στην απονομή συντάξεων χηρείας και γήρατος.

Απλώς, το θέμα έχει εκλάβει διαλυτικές διαστάσεις σε ό,τι αφορά την απονομή συντάξεων στο Περιφερειακό Κατάστημα ΕΦΚΑ Θεσσαλίας (πρώην ΟΓΑ), με αποτέλεσμα να τίθεται ερώτημα πλήρους εκφυλισμού του ίδιου του κοινωνικού χαρακτήρα του μέτρου.

«Για τις συντάξεις γήρατος έχουμε πάνω από ένα έτος καθυστερήσεις, ενώ για τις συντάξεις χηρείας «σπάτε τη μπάνκα» με 2,5 έτη καθυστερήσεις», τόνισε εμφατικά η Λαρισαία πολιτικός.

Η Ευαγγελία Λιακούλη επέμεινε ότι η Πολιτεία και ειδικά η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας θα έπρεπε να προσεγγίσει το όλο ζήτημα με ευαισθησία και ενσυναίσθηση, δεδομένου ότι οι συντάξεις αφορούν είτε ηλικιωμένους Ανθρώπους, είτε ευάλωτους Ανθρώπους, που έχουν χάσει το στήριγμά τους στη ζωή.

Ο Υφυπουργός Εργασίας στις δυο τοποθετήσεις του υποσχέθηκε ότι από πλευράς του θα προσπαθήσει να αναβαθμίσει την εξυπηρέτηση 487.000 επτά χιλιάδων αγροτών και 155.000  προστατευόμενων μελών, εντός του πρώτου τετραμήνου του 2020, αυξάνοντας τα 7 περιφερειακά σημεία που λειτουργούν σήμερα σε 54.

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε την Ευαγγελία Λιακούλη ότι: «Προχωράμε σε διακόσιες ενενήντα προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στον ΕΦΚΑ και ειδικά στις ομάδες που εκδίδουν συντάξεις», ενώ ειδικά για τη Θεσσαλία «η Διοίκηση του ΕΦΚΑ προχώρησε στην έκδοση αποφάσεων μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το Περιφερειακό Τμήμα Αγροτών Θεσσαλίας σε λοιπές περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ώστε να αποσυμφορηθεί η παρούσα κατάσταση».

Σαν κατακλείδα θα ταίριαζε να πει κανείς πως θα μπορούσε να είναι ο πρώτος μήνας από τότε που ανέλαβε ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Νότης Μηταράκης, αλλά δυστυχώς είναι ο έκτος…