«… σε ό,τι αφορά τη γαστρεντερολογική κλινική, βεβαίως και υπάρχει βούληση να μεταφερθεί μία γαστρεντερολογική κλινική από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Πρέπει να σας ενημερώσω ότι υπάρχουν τεχνικά ζητήματα τα οποία την επόμενη εβδομάδα θα τα επιλύσουμε με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, διότι χρειάζεται τροποποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου της Λάρισας…», απάντησε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δια στόματος του Υφυπουργού κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, στην από 22/10/2019 επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Ν. Λάρισας, κ. Ευαγγελίας Λιακούλη, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό  Νοσοκομείο Λάρισας (Γ.Ν.Λ.), και κυρίως στην ανάγκη άμεσης και πλήρους επαναλειτουργίας του Τμήματος Γαστρεντερολογίας.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω τμήμα είχε κατ’ ουσία πάψει να υφίσταται εντός των δομών του Γ.Ν.Λ., έχοντας σχεδόν απορροφηθεί από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (Π.Γ.Ν.Λ.).

Ωστόσο, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κρίνοντας πως κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετούσε τον σχεδιασμό για τη δημόσια υγεία στο Νομό Λάρισας είχε ρυθμίσει νομοθετικά την επαναφορά του Γαστρεντερολογικού στο Γ.Ν.Λ., ενώ εκκρεμούσε μόνο μια τελική, τυπική έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ήδη από την πρωτολογία της η Ευαγγελία Λιακούλη παραδέχθηκε πως η απόφαση αυτή του Υπουργείου Υγείας ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας όλων των θεσμικών φορέων του Νομού, (Περιφέρεια, Δήμος, ιατροί, νοσηλευτές, βουλευτές), οι οποίοι συνδυαστικά συνέδραμαν στην ευαισθητοποίηση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου το θέμα να «βγει από τον πάγο» και να υπάρξει ουσιαστική λύση του.

Παράλληλα, όμως, η Λαρισαία πολιτικός συνέστησε στον κ. Κοντοζαμάνη να μην επαναπαυθεί σε μια δήλωση βούλησης και μόνο, καθότι όπως είπε χαρακτηριστικά «… Γνωρίζετε και εσείς βεβαίως ότι αυτό δεν αρκεί, διότι η βούληση δεν συνιστά τίποτα άλλο παρά μία εξαγγελία μόνο της σημερινής Κυβέρνησης.

Βούληση, αλλά και πράξη σε νομοθετικό επίπεδο - για να είμαστε δίκαιοι – προϋπήρχε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις… Και συγκεκριμένα η απόφαση αυτή ελήφθη στις 15-11-2018.

Άρα, βρήκατε μία απόφαση η οποία είχε ληφθεί. Τώρα, εσείς καλείστε να υλοποιήσετε νομοθετικά την απόφαση, η οποία έχει ήδη ληφθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου και από τις αρμόδιες διοικήσεις... Δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για κάτι το οποίο έχουμε ήδη κατακτήσει εδώ και ένα χρόνο».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η βουλευτής Λάρισας κατέληξε πως «πάρα πολλοί θεσμικοί φορείς, αλλά και απλοί πολίτες με καθημερινές επιστολές και παρεμβάσεις  κινήθηκαν προς την κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος της Γαστρεντερολογικής του Γ.Ν.Λ..

Έτσι, οι αποφάσεις που αφορούν τη δημόσια υγεία, δεν είναι κάτι που μπορεί να χαριστεί σε επιμέρους πρόσωπα και κυβερνήσεις. Είναι ένα αγαθό η δημόσια υγεία, το οποίο πρέπει να περιφρουρούμε όλοι με αξιοπρέπεια σαν ένα πολύτιμο και ευαίσθητο εθνικό προϊόν. Έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε για να είμαστε σωστοί και στον κοινοβουλευτικό μας ρόλο και στο κοινοβουλευτικό μας καθήκον».