Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών, Εσωτερικών και Παιδείας & Θρησκευμάτων κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη σχετικά με επείγουσα ανάγκη αντισεισμικού ελέγχου των σχολείων της χώρας.

Δυστυχώς, η σεισμικότητα της χώρας μας είναι δεδομένη, με την Ελλάδα να εμφανίζεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη και 6η σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μεσούσης της κρίσης, οι προσεισμικοί έλεγχοι των σχολικών κτιρίων της χώρας ατόνησαν.

Το πρόβλημα επιτείνεται επιπλέον, από την παλαιότητα των σχολικών (τουλάχιστον το 55% των σχολικών κτιρίων είναι της περιόδου 1959 – 1985), καθώς και των ξεπερασμένων αντισεισμικών προδιαγραφών που τα διέπουν.

Συνέπεια των παραπάνω είναι το 1,3 εκατ. μαθητών όλης της χώρας, να βρίσκονται εκτεθειμένοι καθημερινά σε άμεσο κίνδυνο.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, η Λαρισαία πολιτικός καλεί τους συναρμόδιους Υπουργούς, να προβούν σε ενδελεχή προσεισμικό έλεγχο όλων των σχολικών κτιρίων της χώρας (στατική επάρκεια, εξόδους διαφυγής, πυρασφάλεια, επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης κλπ.) το συντομότερο δυνατόν, με τη συνεργασία, τόσο των αρμόδιων κρατικών επιτροπών, όσο και των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ.

Παράλληλα, ζητά την έκδοση Πιστοποιητικού Καταλληλόλητας και θέσπιση Μητρώου Επισκευών και Συντήρησης για όλες τις σχολικές μονάδες, έτσι ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση.