Ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για τα μέτρα τα οποία σκοπεύει να λάβει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να αποφευχθεί το αρνητικό ενδεχόμενο να εξελιχθεί το Σωφρονιστικό Κατάστημα Λάρισας σε «υγειονομική βόμβα», κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Φυλακές Λάρισας παρότι χωρητικότητας 500 περίπου κρατουμένων, αυτή τη στιγμή σύμφωνα με καταγγελίες των σωφρονιστικών υπαλλήλων έχουν συνολικό πληθυσμό (σωφρονιστικό προσωπικό και κρατούμενους), που προσεγγίζει τα 1000 άτομα (!), με το πρόβλημα να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο λόγω της συνεχούς έλευσης νέων κρατουμένων.

Η Ευαγγελία Λιακούλη αναγνωρίζοντας ότι σε μια πανδημική έξαρση η Πολιτεία οφείλει να επαναπροσδιορίζει τις πολιτικές της, αλλά και να δίνει άμεσα - ακόμη και ad hoc - λύσεις σε προϋπάρχοντα προβλήματα όπως ο υπερπληθυσμός των σωφρονιστικών καταστημάτων, θέτει ερωτήματα ως προς τα μέτρα που έχουν ληφθεί εν μέσω πανδημίας, σε σχέση με την λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, καθώς και για το πως προτίθεται η ηγεσία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης κρατουμένων και σωφρονιστικού προσωπικού τόσο στις Φυλακές Λάρισας, όσο και στα υπόλοιπα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν ομοειδή προβλήματα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης 

κ. Υπουργέ,

Σε μια πανδημική έξαρση η Πολιτεία οφείλει να επαναπροσδιορίζει τις πολιτικές της, την τακτική της ως προς την επίλυση συγκεκριμένων ζητημάτων και να δίνει άμεσα και πολλές φορές ad hoc λύσεις σε προϋπάρχοντα προβλήματα, τα οποία ωστόσο λόγω των εκτάκτων αναγκών υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθούν σε «υγειονομικές βόμβες».

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο εντάσσεται και η ανάγκη ενασχόλησης του Υπουργείου σας με το κρίσιμο ζήτημα της αποσυμφόρησης των Φυλακών Λάρισας, οι οποίες παρότι χωρητικότητας 500 περίπου κρατουμένων, αυτή τη στιγμή σύμφωνα με καταγγελίες των σωφρονιστικών υπαλλήλων ο συνολικός πληθυσμός τους (σωφρονιστικό προσωπικό και κρατούμενοι) προσεγγίζει τα 1000 άτομα (!).

Η ανωτέρω κατάσταση έρχεται ωστόσο σε αντίθεση με τα, σε κάθε περίπτωση, αναγκαία κυβερνητικά μέτρα για αποφυγή κάθε λογής συνωστισμού, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους και μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι επιβαρύνεται έτι περαιτέρω από τις καθημερινές μεταγωγές.

Χαρακτηριστικά, στις 12 Μαρτίου, στις φυλακές Λάρισας εισήχθησαν 80 νέοι κρατούμενοι, ενώ έφυγαν 45, ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες στους 23 νέους κρατούμενους αποχώρησε μόλις ένας (1).

Δεδομένου ότι τόσο οι κρατούμενοι όσο και το σωφρονιστικό προσωπικό πρέπει να προφυλαχθούν από τις συνέπειες της πανδημίας.

Δεδομένου ότι συγκεκριμένα για τις Φυλακές Λάρισας υπάρχουν οδηγίες για το μη συνωστισμό άνω των 10 ατόμων, που ωστόσο λόγω έλλειψης χώρων δεν ακολουθούνται, με αποτέλεσμα σε πολύ μικρούς χώρους να συνυπάρχουν δεκάδες άνθρωποι.

Δεδομένου ότι στα σχετικά ερωτήματα του προσωπικού των φυλακών ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δηλώνει αναρμόδιος για τη λειτουργία των φυλακών και των νέων μεταγωγών.

Δεδομένου ότι οι Φυλακές Λάρισας αποδεδειγμένα δεν διαθέτουν κατάλληλους χώρους περίθαλψης, όπως και εξιδεικευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση του κορωναϊού.

Ερωτάσθε:

1.    Ποια μέτρα έχει λάβει το Υπουργείο σας, σε σχέση με την λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, εν μέσω πανδημίας;

2.    Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης κρατουμένων και σωφρονιστικού προσωπικού τόσο στις Φυλακές Λάρισας, όσο και στα υπόλοιπα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν ομοειδή προβλήματα;

Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Λιακούλη 

Ν. Λάρισας