Αν το καταφέρει, που του το ευχόμαστε ολόψυχα, θα είναι από τους ελάχιστους Λαρισαίους που θα έχουν πατήσει σε μια από τις υψηλότερες κορυφές των Ιμαλαϊων.

Ο Θάνος Μαργαρίτης μοιράστηκε με τους ακροατές της ΕΡΤ Λάρισας το όνειρό του, τις σκέψεις και τις πληροφορίες σχετικά με το όλο εγχείρημα.

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο επάγγελμα, από μικρή ηλικία είχε σχέση αγάπης με το βουνό. Αρχικά ως πεζοπόρος στα ελληνικά βουνά και στη συνέχεια ορειβασία και αναρρίχιση σε μεγαλύτερα υψόμετρα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τώρα ετοιμάζεται για το όνειρο και τον απόλυτο στόχο κάθε ορειβάτη. Να αναρριχηθεί στην οροσειρά των Ιμαλαϊων πατώντας σε μια από τις υψηλότερες κορυφές του. Στα 6.200 μέτρα στο Island Peak έχει τεθεί ο στόχος που θα επιχειρήσει να τον πετύχει μαζί με ακόμη 16 συνορειβάτες, άνδρες και γυναίκες, κυρίως από Αθήνα.

Εδώ και δύο χρόνια προετοιμάζεται για αυτή την αποστολή. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας έκανε ορειβασία στις γαλλικές άλπεις, στο Mont Blanc και μόλις προχθές ανέβηκε μέχρι την κορυφή του Ολύμπου και κατέβηκε αυθημερόν.

Όπως μας εξήγησε, η αποστολή θα διαρκέσει 23 μέρες στα Ιμαλάια, θα ηγηθεί αυτής έμπειρος ‘Έλληνας αρχηγός, ντόπιοι σέρπα θα πλαισιώνουν την ομάδα, κουβαλώντας πράγματα και προετοιμάζοντας το φαγητό, ενώ και ντόπιοι οδηγοί θα συνδράμουν με τις γνώσεις τους για τις χαράδρες και τα επικίνδυνα περάσματα στην οροσειρά. Στα ύψη αυτά οι παγετώνες είναι μόνιμοι και μόλις σταμάτησαν οι μουσώνες που σαρρώνουν την περιοχή.

Για το σύνολο της αποστολής, εκτός του αρχηγού της, θα είναι η πρώτη φορά που επιχειρούν ανάβαση στα Ιμαλάια.

Όπως μας είπε ο Θάνος Μαργαρίτης, ένα τέτοιο εγχείρημα έχει και υψηλό κόστος και ευχαρίστησε για την οικονομική στήριξη την εταιρία Exalco και τον πρόεδρό της κ.Καντώνια.

ert.gr