Δυναμικό παρόν έδωσαν εργαζόμενοι, αγρότες και συνταξιούχοι στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΕΚΛ σήμερα το πρωί στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ.
Στην προμετωπίδα της απεργίας, βάζουμε, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τάσος Τσαπλές, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής, τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις που αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, την καταδίκη της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης, της Ε.Ε, του ΔΝΤ και των επιχειρηματικών ομίλων, που τσακίζει τη ζωή και τα δικαιώματά μας, και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου όπως κάνει συγκαλυμμένα ή ανοιχτά, η ξεπουλημένη πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που αποτελείται από τους εργοδοτικούς-κυβερνητικούς συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ»
Οι εργαζόμενοι ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας και με πανό και συνθήματα διατράνωσαν τα αιτήματα τους για:
-Κατάργηση του νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου, που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, Λεβέντης και καθορίζει τον κατώτατο μισθό με νόμο η κυβέρνηση. Άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
-Κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου που αφορά τις ΣΣΕ. Άμεση επαναφορά και υποχρεωτικότητα όλων των ΣΣΕ, σε όλες τις επιχειρήσεις, για όλους τους εργαζόμενους. Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.
-Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.. Πλήρη, σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο– 35ωρο– 5θήμερο. Νομοθετική κατοχύρωση της -Κυριακής αργίας, Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Ασφάλεια στη δουλειά.
-Επίδομα 600 ευρώ το μήνα, σε όλους τους ανέργους, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
-Απαγόρευση πλειστηριασμών σπιτιών για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες. Κατάργηση του νόμου που απελευθερώνει τις κατασχέσεις για χρέη στις τράπεζες, το δημόσιο, τους δήμους ακόμα για 500 ευρώ. Να ψηφιστεί τώρα νόμος που θα προστατεύει την κύρια κατοικία. Να σταματήσουν οι διώξεις όσων αγωνίζονται για την προστασία της λαϊκής κατοικίας.
-Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Όχι σε νέα μείωση του αφορολόγητου. Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ. Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.
-Κατάργηση του νόμου » Κατρούγκαλου» και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων με κάλυψη των απωλειών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.Επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, να μην ξεπερνούν τα 60 έτη για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, ενώ για τα ΒΑΕ, τα 55 και 50.
-Αποκλειστικά δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στη δουλειά από ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης. Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ. Προστασία της μητρότητας.

ert.gr