Παρέμβαση έκαναν χθες 19/5 εργαζόμενοι της ΑΡΩΓΗΣ μαζί με το σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική υγεία στον ΟΑΕΔ, σε υποκατάστημα της τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ στην Νεάπολη καθώς και στο κατάστημα του ΕΦΚΑ στη Ν. Σμύρνη.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, "παραμένουν σε κατάσταση ομηρίας εδώ και ένα χρόνο. Ζουν μόνο με το επίδομα της επίσχεσης το οποίο λήγει τον επόμενο μήνα. Από μεριά της επιχείρησης δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το μέλλον της ΑΡΩΓΗΣ ενώ οι οφειλές προς τους εργαζόμενους, που ξεπερνούν τον χρόνο, είναι σε εκκρεμότητα, και ενώ φαίνονται στο σύστημα  ότι καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζομένων,  καλούνται και από πάνω να φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν έχουν λάβει και συγχρόνως αποκλείονται από κάθε κοινωνικό επίδομα. Συγχρόνως δεν καταβάλλονται τα ένσημα για το διάστημα αυτό με αποτέλεσμα μετά τη λήξη του επιδόματος επίσχεσης να μην έχουν τη δυνατότητα να πάρουν επίδομα ανεργίας. 

Το βάρβαρο πρόσωπο του ομίλου  EUROMEDICA, (μέλος του είναι και η ΑΡΩΓΗ) είναι γνωστό πανελλαδικά και  έχει ξαναγίνει στην περιοχή μας. Με τον ίδιο τρόπο λειτούργησε και στην περίπτωση της κλινικής ΘΕΟΤΟΚΟΣ (σήμερα μέλος του ομίλου ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ)  αλλά και του ΚΥΑΝΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ (σήμερα μέλος του ομίλου ANIMUS). Με δόλιο τρόπο και με αόριστες υποσχέσεις  οι εργαζόμενοι πετάχτηκαν στο δρόμο χάνοντας τα δεδουλευμένα τους και βρέθηκαν στην ανεργία.

Σε ένα περιβάλλον  αυτό της ιδιωτικής υγείας, που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και στην περιοχή μας, ο όμιλος EUROMEDICA αποτέλεσε τον αδύναμο κρίκο της «υγιούς» επιχειρηματικότητας. Γνωστή είναι η επιχειρηματική δράση του άλλοτε μεγάλου άνδρα του ομίλου, του Λιακουνάκου, όπου η επιχειρηματική δράση είναι διακομματική, αφού η πρώτη του επένδυση ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 επί Ν.Δ. και συνεχίστηκε  και επί ΠΑΣΟΚ. Τα σκάνδαλα που ξέσπασαν για μίζες σε πολιτικά πρόσωπα  που αφορούσαν  σε εξοπλιστικά συστήματα αλλά και τον υπέρογκο  δανεισμό που κατάφερνε να έχει – πάντα με τις δίκες του ικανότητες-  από τις τράπεζες αλλά και τον επιθετική εξαγορά μονάδων υγείας σε όλη την Ελλάδα, έφεραν τον όμιλο σε δεινή οικονομική θέση τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης. Συνετέλεσε και το γεγονός ότι νέοι «παίχτες» αναδείχτηκαν στο «υγιές» ανταγωνιστικό περιβάλλον με αποτέλεσμα ο όμιλος να έρθει σε δεινή οικονομική θέση. Σήμερα μεγαλομέτοχος του ομίλου είναι η τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ  αλλά και το ξένο fund FARALON. 

Για να έρθουμε στο σήμερα όπου  το κέντρο αποκατάστασης ΑΡΩΓΗ καθώς και το υποκατάστημα στην Καρδίτσα  να παραμένουν κλειστά. Παρόλα αυτά το κέντρο λειτούργησε στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού για να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν με τους εργαζόμενους όμως χωρίς δουλειά και απλήρωτοι. Οι παρεμβάσεις στον περιφερειάρχη για να μεσολαβήσει  στην συμφωνία που επετεύχθη   έτσι ώστε να οδηγήσει και σε κάποια εξασφάλιση των εργαζομένων αποδείχτηκε μάταιη αφού η απάντηση ήταν ότι δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί. Πολύ συμπάθεια πήραν  οι εργαζόμενοι και  από τους τοπικούς βουλευτές της ΝΔ, της Ελληνικής Λύσης  αλλά και του ΚΙΝΑΛ αφού ούτε λύση βρήκαν αλλά ούτε απαντήσεις. 

Οι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε επαίτες αλλά ούτε έχουν ανάγκη από φιλανθρωπία. Ζητούν το δίκιο τους αλλά το σύστημα τους απαντά ότι αυτά είναι θέματα της ελεύθερης αγοράς  που θα τα λύσει ενώ στην πραγματικότητα συναντούν ένα σύστημα που και νομοθετικά δίνει όπλα στους εργοδότες  να κινούνται κατά το δοκούν  μένοντας στο απυρόβλητο.

Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο . Σε αυτό το βάρβαρο σύστημα - το έχει αποδείξει η ιστορία του εργατικού κινήματος -  το μόνο που μπορεί να διαφυλάξει τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι η συσπείρωση τους και η διεκδικητική τους στάση. Σε ένα σύστημα που δεν χορταίνει την όρεξη του για κέρδη οι εργαζόμενοι θα είναι οι μόνοι χαμένοι. Μαζί ενωμένοι μπορούμε να αντισταθούμε.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων

Καταβολή  έκτακτου βοηθήματος από τον ΟΑΕΔ 

Πάγωμα όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των εργαζομένων για όσο καιρό βρίσκονται στην κατάσταση αυτή

Ενημέρωση από μεριά της εταιρείας για το μέλλον της επιχείρησης

Εξασφάλιση των θέσεων εργασίας

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ