Μέσα στον μήνα αναμένεται να καταβληθεί το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του 2018 για περίπου 5.000 δικαιούχους, ενώ για το επίδομα του 2019 ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων στα ΚΕΠ με συγκεκριμένα δικαιολογητικά.

Το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 600 ευρώ ετησίως εφόσον το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ και σε 300 ευρώ ετησίως εφόσον το εισόδημα κυμαίνεται μεταξύ 3.001 ευρώ ως 4.700 ευρώ.

Η εισοδηματική ενίσχυση ορεινών και μειονεκτικών περιοχών καταβάλλεται στους δικαιούχους εφάπαξ κάθε έτος με πίστωση στον ενεργό λογαριασμό του δικαιούχου εντός των δέκα πρώτων ημερολογιακών ημερών του μήνα που έπεται της ολοκλήρωσης της επεξεργασίας της κάθε αίτησης.

Για τις παλαιές αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2018 προβλέπει η ΚΥΑ ότι όσες αιτήσεις χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών έχουν ήδη υποβληθεί στις αποκεντρωμένες διοικήσεις ή στα ΚΕΠ και βρίσκονται σε εκκρεμότητα εξετάζονται από τον ΟΠΕΚΑ σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που ίσχυαν κατά τον χρόνο υποβολής τους.

Για την καταβολή του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του 2019 προβλέπεται μετά την δημοσίευση της ΚΥΑ να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων οι οποίες όπως ορίζεται θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι 15 Μαΐου.

(*) Η απόφαση αφορά πολλούς κατοίκους σε ορεινές κοινότητες των Δήμων Αγιάς, Ελασσόνας, Λαρίσης, Τυρνάβου, Τεμπών και Φαρσάλων στο νομό Λάρισας.

Ειδiκότερα στο νομό Λάρισας οι περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως ορεινές είναι:

Ανατολής, Ελάφου, Καρίτσας, Μεγαλοβρύσου, Μελιβοίας, Ποταμιάς, Σκήτης, Σκλήθρου, Σωτηρίτσης,  Βαλανίδας, Βερδικούσης, Γιαννωτών, Δρυμού, Καρυάς, Κοκκινοπηλού-Καλυβίων, Κρανέας (Δεσκάτης), Κρυόβρυσης, Λιβαδίου, Λουτρού, Άκρης, Ολυμπιάδος, Σαρανταπόρου, Σικαμινέας, Τσαπουρνιάς, Φλαμπούρου, Αμπελακίων, Παραποτάμου, Πουρναρίου, Σπηλιάς, Αργυροπουλείου, Γόννων (Οικισμός Ελαίας), Καλλιπεύκης, Κρανέας, Ραψάνης, Ροδιάς, Καλλιθέας και Σκοπιάς.

Οι περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως μειονεκτικές:

Δήμος Ελασσόνας, Αμουρίου, Βλαχογιαννίου, Βουβάλας, Γαλανόβρυσης, Γερανιών, Δαμασίου, Δολίχης, Δομένικου, Ευαγγελισμού, Καλλιθέας, Κεφαλόβρυσου, Κοκκινόγειου, Λόφου, Λυκουδίου, Μαγούλας , Μεγάλου Ελευθεροχωρίου, Μεσοχωρίου, Μηλέας, Παλαιοκάστρου, Πραιτωρίου, Πυθίου, Στεφανοβούνου, Συκέας, Τσαριτσάνης, Δήμος Τυρνάβου (Οικισμός Πέρα Χώρα), Γερακίου, Δήμητρας, Μαρμαρίνης, Ελάτειας, Ευαγγελισμού, Τεμπών, Ιτέας, Αγναντερής, Αχιλλειου,  Διλοφου, Ερέτριας, Ναρθακίου, Νεράιδας και Γόννων.

Με πληροφορίες από dikaiologitika.gr