Η απειλή του κορονοϊού προκαλεί εύλογο φόβο σε ορισμένους ασθενείς, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τα νοσοκομεία και να μην αναζητούν ιατρική βοήθεια ακόμη κι αν την έχουν ανάγκη. Αγωνιώδη έκκληση έκανε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σοβαρούς κινδύνους δημόσιας Υγείας προκαλεί η τάση ορισμένων ασθενών να αποφεύγουν τα νοσοκομεία την εποχή του lockdown, ακόμη και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, αναφέρουν οι ειδικοί.

“Θα ήθελα να κάνω την διαπίστωση ότι και πάλι άδειασαν τα Νοσοκομεία μας”, επισήμανε η Καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου και απηύθυνε δημόσια έκκληση προς τους ασθενείς να προσέχουν την υγεία τους και να μην αποφεύγουν τα νοσοκομεία και τους γιατρούς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

“Βλέπουμε ελάχιστους ασθενείς να έρχονται στα Νοσοκομεία για νοσήματα εκτός Covid, αλλά, δυστυχώς, βλέπουμε και κάποιους να έρχονται καθυστερημένα, επειδή φοβούνται τα νοσοκομεία μην τυχόν και «κολλήσουν» Covid”, συμπλήρωσε.

Πτώση στο 48% της προσέλευσης στα νοσοκομεία κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας

Οι γιατροί είχαν επισημάνει το πρόβλημα από την πρώτη φάση της πανδημίας. Ιδιαίτερη αίσθηση είχε προκαλέσει, μάλιστα, η μείωση των επισκέψεων στα νοσοκομεία, ακόμη και για επείγοντα καρδιολογικά προβλήματα, όπως είναι τα οξέα εμφράγματα του μυοκαρδίου.

Έτσι, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μελέτη πάνω στην εντύπωση που υπήρξε, ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 μειώθηκε η προσέλευση ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στα νοσοκομεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine, επιβεβαίωσαν ότι πράγματι τα οξέα εμφράγματα του μυοκαρδίου που αναζήτησαν νοσηλευτικές επείγουσες υπηρεσίες, μειώθηκαν σε εβδομαδιαία βάση κατά 48%. Χωρίς, ωστόσο, να επιβεβαιωθεί η αιτία.

Το θέμα είχε επισημάνει σε ρεπορτάζ το iatropedia.gr από τον περασμένο Απρίλιο, μετά από -παρόμοια με τη σημερινή- δημόσια έκκληση από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Καθηγητή κ. Ιωάννη Γουδέβενο, προς τους καρδιοπαθείς, να μην αποφεύγουν τα νοσοκομεία

Θεσσαλονίκη – Λάρισα: Άδειασαν τα Επείγοντα από απειλητικές για τη ζωή ασθένειες

Το πρόβλημα εντοπίζεται εντονότερο σε περιοχές με αυξημένη διασπορά του κορονοϊού, όπως είναι η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα, όπου τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων έχουν μείνει σχεδόν άνευ αντικειμένου.

“Οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες σε ανθρώπινες ζωές και θα φανούν αργότερα”, επισήμανε πρόσφατα ο Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Λάμπρος Καραγεώργος, ο οποίος υποστηρίζει ότι η προσέλευση καρδιοπαθών στα επείγοντα του νοσοκομείου – το οποίο έχει καταληφθεί αποκλειστικά από ασθενείς με Covid- έχει μειωθεί τραγικά.

Συγκεκριμένα, σε κάθε εφημερία του Νοσοκομείου Λάρισας δεν προσέρχονται πλέον περισσότερα από ένα με δύο καρδιολογικά περιστατικά, ενώ σε παλαιότερες περιόδους δεν έπεφταν κάτω από οκτώ.

“Δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκαν τα καρδιολογικά περιστατικά, αλλά ότι ο κόσμος παραμένει στο σπίτι του από το φόβο ότι στα νοσοκομεία υπάρχει μόνο κορονοϊός κι έτσι υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίζει εμφράγματα και πνευμονικά οιδήματα χωρίς να αναζητά περίθαλψη.

Η μετατροπή του νοσοκομείου σε αποκλειστικά νοσοκομείο Covid προκαλεί σημαντικά και πρωτόγνωρα προβλήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να τα αναγνώσουμε”, αναφέρει ο γιατρός.

"Η καθυστερημένη προσέλευση σε νοσοκομείο σημαίνει κακή πρόγνωση για την πορεία της ασθένειας"

Μειωμένη, όμως, είναι η προσέλευση και σε άλλες επείγουσες καταστάσεις, απειλητικές για τη ζωή, όπως είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα και τα οξέα προβλήματα της χοληδόχου κύστεως.

“Θα θρηνήσουμε θανάτους από τα υπόλοιπα νοσήματα, είναι απολύτως δεδομένο και θα τους μετρήσουμε στην πορεία του χρόνου”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο καρδιολόγος κ. Καραγεώργος.

Η καθυστερημένη προσέλευση σε νοσοκομείο σε περίπτωση εμφράγματος μπορεί να είναι μοιραία για τον ασθενή, αλλά και για την πρόγνωση της πορείας της ασθένειάς του, λέει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Καθηγητής, Ιωάννης Γουδέβενος.

“Αν πάθει έμφραγμα και πάει καθυστερημένα στο νοσοκομείο ο ασθενής, αρχίζουν τα προβλήματα. Θα διασωληνωθεί και θα πάει στη μονάδα. Στο έμφραγμα το πιο σημαντικό είναι να πάει στο νοσοκομείο γρήγορα ο άρρωστος.

Αν δεν πάει γρήγορα ή θα πεθάνει στο σπίτι ή θα πάει αργά στο νοσοκομείο και θα έχει προβλήματα πολλά. Αν έχει καρδιογενές σοκ θα είναι τεράστια η ταλαιπωρία. Μια κατάσταση που θα πάει μονάδα θα διασωληνωθεί και θα περιμένει να πεθάνει”, επισημαίνει ο κ. Γουδέβενος.

Οι γιατροί ανησυχούν για την μετά - κορονοϊού περίοδο, όπου ενδέχεται να εκτοξευθούν, όπως λένε, οι δείκτες της νοσηρότητας και της θνητότητας στον πληθυσμό.

iatropedia.gr