Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ευρισκόμενος στη Λάρισα, όπου μίλησε σε πολιτική συγκέντρωση στο κλειστό του Αλκαζάρ, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

- Σχετικά με τη λεγόμενη ανασυγκρότηση του «ευρύτερου προοδευτικού χώρου»:

«Τώρα στην ουσία αυτό που παρατηρείται ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝΑΛ είναι να έχουμε ένα "ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ" και ένα "ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ". Ο ΣΥΡΙΖΑ "όσο πιο δεξιά τόσο πιο καλά". Αυτή είναι η πολιτική του».

- Σχετικά με το «πολιτικό περιβάλλον», τα ποσοστά της ΝΔ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής της:

«Είναι η συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολούθησε και η προηγούμενη κυβέρνηση κι όλες οι κυβερνήσεις. Ουσιαστικά βλέπουμε αντιλαϊκά μέτρα, φορολογικό νομοσχέδιο, νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, νέα μέτρα καταστολής και βίας ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων.

Συνολικά πρόκειται για μια αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί μόνο το μονοπωλιακό κεφάλαιο, υπηρετεί μόνο τους εταίρους της ελληνικής κυβέρνησης, όπως είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, και βάζει σε κίνδυνο το λαό μας».

Για το προσφυγικό:

«Όσο εξακολουθεί να υπάρχει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, όσο εξακολουθεί να υπάρχει η απαράδεκτη Συνθήκη του Δουβλίνου, τόσο δεν θα επιλύεται το προσφυγικό πρόβλημα. Επίσης, όσο υπάρχουν πόλεμοι, καταστροφές στις χώρες των ξεριζωμένων, θα επιδεινώνεται το προσφυγικό πρόβλημα.

Κι από κει και πέρα, όσο δεν παίρνονται μέτρα ουσιαστικής λύσης, που σημαίνει ανοικτές δομές φιλοξενίας, με ευπρεπείς όρους διαβίωσης για όσο καιρό βρίσκονται στη χώρα μας, όσο δεν επιταχύνονται οι διορισμοί προσωπικού, ώστε να γίνονται σύντομα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου και να πάνε προς τις χώρες προορισμού τους, τόσο θα επιδεινώνεται το πρόβλημα και θα υποφέρουν και οι ξεριζωμένοι αυτοί άνθρωποι και οι οικογένειές τους, θα υποφέρει και ο ελληνικός λαός».

-Για την τουρκική προκλητικότητα:

«Η Τουρκία συνεχίζει τις απαράδεκτες προκλήσεις βήμα το βήμα και με την ανοχή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, που είναι οι σύμμαχοι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ελληνικής κυβέρνησης και της Τουρκίας.

Όμως βήμα το βήμα, η τούρκικη αστική τάξη κατοχυρώνει αυτά που η ίδια θεωρεί ως διεκδικήσεις. Και βεβαίως είδαμε και το απαράδεκτο φαινόμενο, τη συμφωνία με τη Λιβύη για την ΑΟΖ της Τουρκίας και της Λιβύης, όπου οδηγεί την κατάσταση στην ουσία να μην αναγνωρίζει ως ελληνικό έδαφος την Κρήτη και άλλα ελληνικά νησιά».

Δείτε το βίντεο:

902.gr