Στις εκδηλώσεις για την 76η επέτειο από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου παρέστη την Κυριακή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Αμέσως μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο κ. Κόκκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Σήμερα τιμούμε μία από τις πλέον λαμπρές σελίδες της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας, μία σελίδα που μαζί με πολλές άλλες που προηγήθηκαν και ακολούθησαν στον αγώνα για την ελευθερία, μέσα στη δίνη του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενέπνευσαν εκατομμύρια πολιτών σε όλο τον πλανήτη.
Μία σελίδα που οδήγησε μία μεγάλη προσωπικότητα της εποχής, τον Ουίνστον Τσώρτσιλ να πει πως «στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες», αλλά και τον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ να ομολογήσει σε μία ομιλία του, τον καιρό της αιματοβαμμένης επικράτησής του, πως "χάριν της ιστορικής αληθείας οφείλω να διαπιστώσω ότι μόνον οι Έλληνες, εξ όλων των αντιπάλων οι οποίοι με αντιμετώπισαν, πολέμησαν με παράτολμο θάρρος και υψίστη περιφρόνηση προς τον θάνατο…"
Αυτή η περιφρόνηση προς το θάνατο ήταν που αυταπόδεικτα εξισώνει την επιχείρηση της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, με μία πράξη υπέρτατου, ύψιστου ηρωισμού.
Επαναλαμβάνοντας την ιστορία όπως πριν από 2500 χρόνια στις Θερμοπύλες, οι λίγοι Έλληνες αψήφησαν τη ζωή τους με τη βοήθεια των συμμάχων, βάζοντας την Ελευθερία μπροστά από τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Αποφάσισαν να τολμήσουν το ασύλληπτο, δηλαδή την καταστροφή ενός σημαντικότατου και κοστοβόρου έργου υποδομής για την εποχή, "κόβοντας" την Ελλάδα στα δύο.
Γνώριζαν όμως πως η επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος θα αποτελούσε τον ύψιστο συμβολισμό για την ενότητα της αντίστασης, καθώς και την ισχυρή ψυχολογική τόνωση μπροστά στους μεγάλους και λαμπρούς αγώνες που έμελλε να δοθούν μέχρι την ημέρα της απελευθέρωσης, απέναντι στα φασιστικά στρατεύματα.
Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου έρχεται για μία ακόμη φορά στο διάβα της ιστορίας, να καταρρίψει κάθε προσέγγιση στην έννοια του ηρωισμού, αλλά και μέχρι που μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο η πηγαία ανάγκη του να προφυλάξει τα πάτρια εδάφη, την οικογένεια και το ιδανικό της ελευθερίας.
Ας διδαχθούν λοιπόν από την ιστορική διαδρομή των Ελλήνων όσοι ακόμη και σήμερα, αρνούνται να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο και με περισσή κομπορρημοσύνη, εποφθαλμιούν την αδιαμφισβήτητη εθνική μας κυριαρχία.
Να ξέρουν λοιπόν όλοι αυτοί, πως οι Έλληνες στην κρίσιμη στιγμή, έχοντας ως φωτεινό φάρο την ένδοξη ιστορία μας, είμαστε έτοιμοι με ομόνοια και αυταπάρνηση να δώσουμε ισοπεδωτική απάντηση σε κάθε πρόκληση."