Να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρόβλεψη για την πορεία και ολοκλήρωση του τρέχοντος σχολικού έτους, για τον χρόνο διενέργειας των πανελλαδικών εξετάσεων και για την διδακτέα ύλη, προκειμένου να μειωθεί η ανασφάλεια των μαθητών που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις υπό καθεστώς αβεβαιότητας ως προς τον χρόνο διεξαγωγής τους και ως προς την διδακτέα ύλη, ζητά με αναφορά που κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Στην αναφορά του ο κ. Κόκκαλης σημειώνει τα εξής: «Με την υπ’ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 16838(ΦΕΚ Β' 783/10.03.2020) Υπουργική Απόφαση επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, δημόσιων και ιδιωτικών από 11-3-2020 έως 14-03-2020, με σκοπό την ανάσχεση εξάπλωσης του κορωνοιού.

Κι ενώ ουδείς αμφισβητεί την μέγιστη αναγκαιότητα των μέτρων αυτών, τα οποία θα ελάμβανε ούτως ή άλλως κάθε Κυβέρνηση, καθόσον κατατείνουν στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, εντούτοις, η πολιτική βούληση αναδεικνύεται στην ρύθμιση και επίλυση των πάσης φύσεως μείζονος σημασίας ζητημάτων και συνεπειών, που ανακύπτουν από την εφαρμογή των γενικευμένων μέτρων περιορισμού διάδοσης του ιού.

Εν προκειμένω, υπό την ευθύνη του Υπουργείου Σας, τελεί το μείζον ζήτημα της πρόβλεψης και ρύθμισης για την ορθή ολοκλήρωση, ημερολογιακά και ποιοτικά, δηλαδή από άποψη χρόνου και από άποψη διδακτέας ύλης, της σχολικής χρονιάς, ζήτημα που είναι κρισιμότατο για τους μαθητές της Γ΄ τάξης Λυκείου και συνακόλουθα των οικογενειών τους. 

Από πλευράς του Υπουργείου Σας και διά στόματος της Υφυπουργού κ. Ζαχαράκη, διαπιστώνεται αδικαιολόγητη ολιγωρία και χρονική μετατόπιση της ρύθμισης των θεμάτων αυτών, παρά το γεγονός, ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συνέχιση της αναστολής λειτουργίας πέραν των δύο εβδομάδων, που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Υπό το δεδομένο αυτό, θεωρείται επιτακτική ανάγκη η άμεση νομοθετική πρόβλεψη για την πορεία και ολοκλήρωση του σχολικού έτους, για τον χρόνο διενέργειας των πανελλαδικών εξετάσεων και για την διδακτέα ύλη, προκειμένου να μειωθεί η ανασφάλεια των μαθητών που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις υπό καθεστώς αβεβαιότητας ως προς τον χρόνο διεξαγωγής τους και ως προς την διδακτέα ύλη. 

Οι περιστάσεις απαιτούν άμεσες, δραστικές και αποτελεσματικές λύσεις και ρυθμίσεις.

Απαιτείται άμεση πολιτική βούληση, διά υπουργικής αποφάσεως, που κατόπιν διαλόγου των αρμόδιων φορέων, θα καθορίζει εγκαίρως τη μείωση της εξεταστέας ύλης,  την μη μείωση του αριθμού των εισακτέων, το χρόνο μετακύλισης διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, ρυθμίσεις που θα επενεργήσουν θετικά στην ψυχολογία των μαθητών, η οποία ούτως ή άλλως δοκιμάζεται έντονα. Παρακαλώ για τις δέουσες ενέργειες σας.»