Ως δείγμα μεροληψίας σε βάρος χιλιάδων μικροπωλητών, χαρακτηρίζει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαληςτην απαγόρευση της κυβέρνησης να πωλούνται βιομηχανικά προϊόντα στις λαϊκές αγορές της χώρας, με αναφορά του προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Στην αναφορά του ο Λαρισαίος πολιτικός επισυνάπτει επιστολή του Σωματείου Ένωσης Μικροπωλητών Νεωτερισμών Υποδημάτων Ψιλικών Χαρτικών Λαϊκών Αγορών νομού Λάρισας, «Ο ΘΕΣΣΑΛΟΣ», στην οποία «καταγγέλλεται δημοσίως με ιδιαιτέρως γλαφυρό τρόπο η άδικη και μεροληπτική απόφαση της κυβέρνησης να συνεχιστεί η απαγόρευση πώλησης των βιομηχανικών προϊόντων τους στις λαϊκές αγορές της χώρας, καθώς και την δεινή οικονομική κατάσταση την οποία βιώνουν οι μικροπωλητές βιομηχανικών προιόντων, εξαιτίας της απαγόρευσης αυτής.

Η Κυβερνητική απαγόρευση θέτει εκτός εργασίας ανθρώπους του μεροκάματου, βιοπαλαιστές, που δεν έχουν άλλους πόρους εισοδήματος, απαγόρευοντάς τους να πωλούν τα προιόντα τους στις λαικές αγορές, ενώ οι λαικές αγορές λειτουργούν ως προς τα λοιπά προιόντα.

Αναγκάζετε τους βιοπαλαιστές να κρατούν ακινητοποιημένα τα οχήματά τους, ενώ εξακολουθείτε να καταλογίζετε σε αυτούς τα τέλη κυκλοφορίας. Απαγορεύετε να πωλήσουν την προμήθειά τους, ενώ οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις εξακολουθούν να καταλογίζονται και ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών δεν έχουν κριθεί δικαιούχοι ούτε της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σας παραθέτω αυτούσια την επιστολή του σωματείου Λάρισας, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας την 22-12-2020 και παρακαλώ όπως προβείτε στις δέουσες ενέργειες, ώστε άμεσα οι εν λόγω πωλητές να επανέλθουν στην εργασία τους, διότι άλλως η κυβερνητική αμεριμνησία σας απέναντί τους, βεβαιώνει την υποψία ότι η πανδημία χρησιμοποιείται και ως αφορμή για τον αφανισμό των βιοπαλαιστών μικρεμπόρων.

«Η κυβερνητική αυτή απόφαση, που δεν τους επιτρέπει να στήσουν τους πάγκους τους στις λαϊκές είναι άδικη, όταν αυτή τη στιγμή το 99% του λιανεμπορίου στην Ελλάδα λειτουργεί. Άλλοι άμεσα, όπως σούπερ μάρκετ, λαϊκές με προϊόντα γης και θάλασσας κι άλλοι έμμεσα όπως τα εμπορικά καταστήματα που πωλούν τα προϊόντα τους με το clickaway.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη αλλά και στους τοπικούς βουλευτές, ο κ. Τσιάρας υπενθυμίζει ότι «ως φορολογούμενοι πολίτες, οι παραγωγοί λαϊκών αγορών πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους στο κράτος και απαιτούν να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άλλους επαγγελματίες.

Δεν είμαστε εμείς το πρόβλημα για τη διασπορά του κορονοϊού, όταν καθημερινά στα σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές αγορές συγχρωτίζονται τόσοι πολλοί πολίτες για τα ψώνια τους. Η αποζημίωση που μας δίνει το κράτος σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τα τρέχοντα έξοδα, ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις κι αυτές προς τους προμηθευτές».

Και επειδή στους περισσότερους πωλητές λαϊκών αγορών βιομηχανικών προϊόντων τα καταστήματά τους είναι τα ίδια τους τα αυτοκίνητα, ο κ. Τσιάρας ζήτα μείωση των τελών κυκλοφορίας των επαγγελματικών οχημάτων.

«Από τη στιγμή που είναι ακινητοποιημένα, το κράτος θα μας χαρίσει τον ΕΦΚΑ δύο μηνών; Επειδή καθόμαστε θα μας χαρίσει τον ΦΠΑ, τον φόρο επιτηδεύματος; Η παράταση στην καταβολή των χρεών τους επόμενους μήνες δεν είναι λύση. Όσο παρατείνουν τα χρέη για το μέλλον, τόσο θα αδυνατούμε να σταθούμε στα πόδια μας και να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις.

Ζητάμε από την κυβέρνηση και τους τοπικούς βουλευτές να συμμεριστούν όλες αυτές τις ανησυχίες και να φροντίσουν ώστε να δουλέψουμε το γρηγορότερο δυνατόν, πριν είναι αργά και βγούμε από μόνοι μας στην ανεργία, μεγαλώνοντας και άλλο τον αριθμό των ανέργων στη χώρα».

Τέλος ο κ. Τσιάρας αναφέρει ότι «επειδή αρκετοί εκ των συναδέλφων δεν έχουν μπει στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής φόρου, λόγω του ότι δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΚΑΔ τους σε αυτή, ζητά από την κυβέρνηση να μεριμνήσει, ώστε να προστεθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου, όλοι οι ΚΑΔ που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο».

Ο Κ. Κόκκαλης ζητά την άρση της απόφασης απαγόρευσης στους μικροπωλητές βιομηχανικών προϊόντων.