«Η κρίση της πανδημίας έφερε στο προσκήνιο αφενός την διατροφική επάρκεια στη χώρα μας, αφετέρου και την αξία της ίδιας της διατροφής για τη ζωή μας. Γίνεται από όλους πλέον αντιληπτό πως μετά το σοβαρό πλήγμα που δέχεται ο τουρισμός μας αυτό που απομένει ως μοναδικό «υπερόπλο» είναι ο πρωτογενής τομέας.

Αυτή τη φορά όμως οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την δύναμη των αγροτικών μας προϊόντων με ολοκληρωμένο σχέδιο και με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης. Με δράσεις, που θα έχουν πολλαπλασιαστικά και διαδραστικά οφέλη σε πολλούς τομείς του παραγωγικού και οικονομικού - εν γένει- ιστού της χώρας μας».

Τα παραπάνω σημειώνει σε δήλωσή του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις που φέρνει και στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού.

Ο κ. Κόκκαλης τονίζει επίσης πως «οφείλουμε ως χώρα να υιοθετήσουμε την καμπάνια: παράγουμε ελληνικά - καταναλώνουμε υγιεινά. Είμαστε υπερήφανοι για τα θρεπτικά, ασφαλή και υψηλής ποιότητας τρόφιμα που παράγουν οι αγρότες μας. Τα σχολεία μας οφείλουν να υιοθετήσουν τις υγιείς διατροφικές συνήθειες, ώστε να γνωρίζουν τα παιδιά από νωρίς τα οφέλη της γεωργίας και να υιοθετήσουν ένα υγιές διατροφικό μοντέλο».

Στο πλαίσιο, ο πρώην υφυπουργός καλεί την κυβέρνηση «να υιοθετήσει τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για: πρώτον, γενναία επέκταση και χρηματοδότηση του προγράμματος φρούτα, γάλα και λαχανικά στα σχολεία.

Σε αυτό θα μπορούσαν να προστεθούν και οι ξηροί καρποί. Δεύτερον, θέσπιση των μέτρων που ελήφθησαν για τις συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο και για τις συνέπειες του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, δυνατότητα μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης να προσφέρονται τα παραγόμενα προϊόντα (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά κλπ) σε πληττόμενες κατηγορίες συμπολιτών μας, όπως οι άνεργοι, καθώς και εκείνοι που δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ.

Τρίτον, να εξεταστεί η δυνατότητα της ιδιωτικής αποθεματοποίησης των προϊόντων (το ζητάνε οι Ιρλανδοί για το γάλα, έχει γίνει στο παρελθόν για το λάδι στην Ισπανία).»

Ο Λαρισαίος πολιτικός κλείνει με την εκτίμηση ότι «ήρθε η ώρα να θωρακίσουμε και να προστατέψουμε το εισόδημα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, αλλά και να εμφυσήσουμε στους νεαρούς μαθητές και μαθήτριες ένα υγιές διατροφικό μοντέλο, στηριζόμενο στην ποιότητα των αγροτικών μας προϊόντων, διότι παράγουμε ελληνικά και καταναλώνουμε υγιεινά».