"Οι ηρωικοί αγώνες των Σουλιωτών εξύψωσαν το φρόνημα των Ελλήνων και μετεξελίχθηκαν σε φωτεινό παράδειγμα στο μεγάλο αγώνα για την Ελευθερία, η οποία είναι «βγαλμένη απ’ τα κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Σουλίου.
Ο κ. Κόκκαλης ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του τα εξής: "Από τους «χρόνους τους δίσεχτους» της Τουρκικής σκλαβιάς μέχρι την επανάσταση του '21, μεσολάβησαν πολλά επαναστατικά κινήματα και πολλές προσπάθειες Ελλήνων πατριωτών να σηκώσουν το ανάστημα απέναντι στην οθωμανική αυτοκρατορία.
Έτσι μπορούμε να πούμε ότι η μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του '21 δεν ήταν ένα ξαφνικό και μοναδικό γεγονός, αλλά η επιτυχής και παράτολμη απόπειρα των υποδούλων Ελλήνων από τις πολλές που έκαναν μέχρι τότε.
Θα ήταν άδικο έως και ιστορικά αδόκιμο να χαρακτηρίσουμε ως "αποτυχημένες" όλες εκείνες τις φορές που προηγήθηκαν. Γιατί ήταν εκείνες οι ίδιες οι στιγμές που μέτρησαν στην ψυχή των Ελλήνων ως θάρρος για τις επόμενες. Που έδειξαν ότι εκείνο που τότε έμοιαζε ουτοπικό, μπορούσε τελικά να επιτευχθεί. Θυμίζω τα λόγια του Γέρου του Μοριά, του Κολοκοτρώνη... «Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ημείς αν δεν είμεθα τρελοί δεν εκάναμεν την επανάστασιν" έγραψε στα απομνημονεύματά του.
Πίσω όμως από αυτό που ο μεγάλος ήρωας της πατρίδας μας αποκάλεσε τρέλα, κρύβεται η αέναη δίψα για ελευθερία και η γενναιοψυχία που φέρουμε ως Έλληνες στο διάβα των αιώνων.
Φωτεινό παράδειγμα τούτης της γενναιοψυχίας είναι οι Σουλιώτες. Ακόμη και στον καιρό της Τουρκικής παντοκρατορίας διατήρησαν απόρθητο το οχυρό τους στα βουνά του Σουλίου. Πολέμησαν για δεκαετίες με επιτυχία τους τυράννους, κατατροπώνοντας χιλιάδες στρατευμάτων.
Δεν είναι υπερβολή, είναι η ιστορική αλήθεια: Οι Σουλιώτες υπήρξαν οι πρόδρομοι της Εθνεγερσίας του '21.
Το δε μεγαλείο ψυχής με το οποίο πορεύονταν οι Σουλιώτες, φάνηκε με τον πλέον περήφανο και οδυνηρό συνάμα τρόπο, στα γεγονότα του Ολοκαυτώματος του Σουλίου και της αυτοθυσίας του καλόγερου Σαμουήλ και των Σουλιωτών υπέρ της Ελευθερίας, που σήμερα τιμούμε.
Οι ηρωικοί αγώνες των Σουλιωτών εξύψωσαν το φρόνημα των Ελλήνων και μετεξελίχθηκαν σε φωτεινό παράδειγμα στο μεγάλο αγώνα για την Ελευθερία, η οποία είναι «βγαλμένη απ’ τα κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά».
Αποτελεί λοιπόν για όλους εμάς ύψιστη εθνική αποστολή η διάσωση κάθε ιστορικής μνήμης που παραπέμπει στις χρυσές σελίδες που γράφτηκαν για τον Ελληνισμό στο Σούλι. Να πορευόμαστε στο παρόν και να σχεδιάζουμε το μέλλον με τις ίδιες αξίες και το ίδιο σθένος απέναντι σε κάθε δυσκολία, σε κάθε κίνδυνο. Να κρατήσουμε όλοι μέσα μας άσβεστη τη φλόγα που λαμπίριζε στα μάτια των ηρώων Σουλιωτών.
Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους ήρωες πατριώτες του Σουλίου".