Μύδρους κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη εξαπέλυσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, από το βήμα της βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κόκκαλης, «ο υπουργός πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα» αρνούμενος να απαντήσει σε μία σειρά ερωτημάτων που του τέθηκαν, για να παραθέσει στη συνέχεια μία σειρά εξ’ αυτών: «Εσείς, εξήγησε, λέμε ναι στη μείωση των φόρων. Λέτε ναι και στο πολιτικό δούλεμα, στην πολιτική απάτη. Σας ρώτησα συγκεκριμένα ποιες αγροτικές επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από τη μείωση του φόρου στα επόμενα δύο χρόνια; Απάντηση δεν πήρα.

Σας ρώτησα, πώς θα ωφεληθεί ο επαγγελματίας αγρότης από τη μείωση του συντελεστή στο 9%; Απάντηση δεν πήρα.

Η καραμέλα ότι «κι εσείς τι κάνατε» δεν πιάνει πλέον, γιατί εσείς κυβερνάτε τώρα.

Τα αγροτικά προβλήματα ξέρετε, όσο κι αν θέλουμε να πετάξουμε τη μπάλα αλλού, είναι συγκεκριμένα: Παραδεχθήκατε και είπατε ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τις τιμές (σ.σ. των αγροτικών προϊόντων). Είναι δυνατόν να το λέει ο υπουργός αυτό το πράγμα; Που έπρεπε να πείτε ότι υπάρχει βούληση, θα συναινέσετέ για τις τιμές;

Υπάρχει θέμα ανοιχτών τιμών κ. Βορίδη ναι ή όχι; Απαντήστε. Υπάρχει λύση; Ναι. Υποχρεωτική σύμβαση επί τόπου.

Γνωρίζουμε ότι η προσφορά και η ζήτηση διαμορφώνει την τιμή στην αγορά. Αλλά η πολιτεία μπορεί να ισχυροποιήσει το ένα μέρος. Πώς; δε μπορούμε να κάνουμε πιο δυνατές τις ομάδες παραγωγών; Δεν μπορούμε να δώσουμε φορολογικά κίνητρα για τα μέλη ενός συνεταιρισμού; Που είναι τα κίνητρα;

Ορίστε το πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα: Ξέρουμε πόσο σημαντικοί είναι οι αποθηκευτικοί χώροι για ένα συνεταιρισμό στη διαπραγμάτευση της τιμής. Δώστε τα περιουσιακά στοιχεία των πτωχευμένων συνεταιρισμών να αξιοποιηθούν από τους υγιείς συνεταιρισμούς. Εσείς όμως φέρνετε επενδυτές.

Συμφωνούν με αυτή τη διάταξη συνεταιριστές που πρόκειται στο κόμμα σας; Θα τα βρείτε μπροστά σας και δε θα σας σώσει κανείς.

Κίνητρα για να ενταχθεί κάποιος σε συνεταιρισμό δίνετε κύριε υπουργέ; Ποια είναι η πολιτική σας γι’ αυτό το θέμα;

Εμείς ξεκινήσαμε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, αλλά κυβερνήσαμε. Εσείς δε μας λέτε ποια είναι η πολιτική σας. Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο καλείστε να απαντήσετε» κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.