Ο απολογισμός έργου του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ για το 2015 καθώς και οι νέες δράσεις που υλοποιούνται,  παρουσιάστηκαν στην Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Αναλυτικά, τονίστηκαν τα εξής: "Το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ λειτουργεί από το 1989 και έχει βασικό στόχο τη θεραπεία και την πρόληψη της χρήσης ουσιών στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας. Μονάδες του εδρεύουν σε Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών, σε προβληματικούς χρήστες αλκοόλ, σε κρατούμενους χρήστες και στις

οικογένειές τους.

 Το 2015 πρόσφερε υπηρεσίες σε 798 άτομα: Η θεραπευτική παρέμβαση αφορούσε

465 ανθρώπους που είχαν προβληματική σχέση με το αλκοόλ ή έκαναν χρήση

ναρκωτικών, σε οποιοδήποτε στάδιο της εξάρτησης κι αν βρίσκονταν (περιστασιακή

χρήση, κατάχρηση, εξάρτηση) καθώς και 333 συγγενείς και φίλους των ανθρώπων αυτών,

που υποστηρίχθηκαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της χρήσης στο περιβάλλον

τους.

 Μηνιαία δυναμικότητα και υπηρεσίες: κάθε μήνα, κατά μέσο όρο, το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ υποστηρίζει: 165 άτομα με προβλήματα χρήσης-εξάρτησης σε διάφορες φάσεις θεραπείας και 120 συγγενείς και φίλους χρηστών. Η εξάρτηση αντιμετωπίζεται συνολικά ακολουθώντας το «συνεχές» της θεραπείας (μείωση της βλάβης, κινητοποίηση, κύρια φάση, επανένταξη, εκπαίδευση, παράλληλη στήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος).

Επιπλέον δίνεται έμφαση στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υγείας, των νομικών προβλημάτων, στην επαγγελματική κατάρτιση και στη δικτύωση με την αγορά εργασίας.

 Τα χαρακτηριστικά των χρηστών: Οι χρήστες ουσιών όταν προσήλθαν στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ ήταν 32,5 ετών, κατά κύριο λόγο χρήστες ηρωίνης. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους άνδρες, άνεργοι, που διέμεναν με την οικογένειά τους και άρχισαν κάνοντας χρήση κάνναβης στα 16,5 χρόνια τους. Μετά από 3,5 χρόνια ξεκίνησαν τη συστηματική χρήση ηρωίνης και στα 22,5 έκαναν για πρώτη φορά ενέσιμη χρήση. Λίγο αργότερα, στα 23 τους συνέλαβαν για πρώτη φορά και πέρασαν 9,5 χρόνια ακόμη, μέχρι να ζητήσουν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ. Ο 1 στους 4 αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας, οι 2 στους 5 είχαν εγκαταλείψει το σχολείο πριν την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ο 1 στους 2 είχε νομικές εκκρεμότητες. 

 Τι συμβαίνει στην οικογένεια: Οι γονείς αντιλαμβάνονται με σχετική καθυστέρηση μια πιο ήπια πορεία των παιδιών τους στη χρήση. Άρχισαν να υποψιάζονται για τη χρήση όταν ο εξαρτημένος/η ήταν περίπου 21 ετών, ενώ ζητούν βοήθεια όταν αυτός/η ξεπερνάει τα 31 του χρόνια. Φαίνεται ότι οι οικογένειες χάνουν πολύτιμο χρόνο από την ώρα που εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια χρήσης, μέχρι να αντιδράσουν και να ζητήσουν βοήθεια.

Παρόλα αυτά, η οικογένεια των χρηστών είναι συχνά η πρώτη που έρχεται σε επαφή αναζητώντας βοήθεια και αυτή που παίζει σημαντικό ρόλο στην έκβαση της θεραπείας.

Στην αντίστοιχη μονάδα οι γονείς συμμετέχουν σε σειρά συναντήσεων προκειμένου να ενδυναμωθούν στο ρόλο τους ως μοχλοί κινητοποίησης του χρήστη αλλά και ως υποστηρικτές του θεραπευόμενου πρώην χρήστη ουσιών.

 Στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος: η παρέμβαση στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης αποτελεί ένα σημαντικό άξονα στην προσέγγιση του προβλήματος των ναρκωτικών καθώς οι περισσότεροι χρήστες ναρκωτικών έρχονται αντιμέτωποι με τον νόμο. Το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ πραγματοποιεί σε σταθερή βάση ομάδες υποστήριξης κρατουμένων χρηστών στα σωφρονιστικά καταστήματα Λάρισας, Τρικάλων και Κασσαβέτειας. Στόχος είναι η ενημέρωση, κινητοποίηση και προετοιμασία των κρατουμένων προκειμένου να ενταχθούν σε συμβουλευτική ή θεραπευτική δομή μέσα στη φυλακή ή έξω από αυτή αξιοποιώντας την πρόβλεψη του νόμου για την «υφ΄όρον απόλυση».

• Απεξάρτηση από το αλκοόλ: Το 2015 η μονάδα απεξάρτησης από το αλκοόλ συμπλήρωσε τον τρίτο χρόνο λειτουργίας της. Σε μια εποχή που ευνοεί την καταφυγή στις εξαρτήσεις και ιδιαίτερα στις νόμιμες, το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ απευθύνεται και στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με αλκοόλ και στις οικογένειές τους. Η θεραπεία παρέχεται δωρεάν, σε εξωτερική βάση, δηλαδή οι άνθρωποι προσέρχονται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες για ατομικές και ομαδικές συναντήσεις. Δεν υπάρχει λίστα αναμονής, αρκεί ένα τηλεφώνημα για τον ορισμό της πρώτης συνάντησης.

 Δράσεις πρόληψης & έγκαιρης παρέμβασης. Η ενημερωμένη κοινωνία μιλάει για το πρόβλημα της εξάρτησης, διαλύει τους μύθους και εν τέλει θωρακίζεται απέναντι σ’ αυτή. 

Οι έρευνες στη χώρα μας μαρτυρούν ότι ο πειραματισμός με τις ουσίες αφορά έφηβους- μαθητές. Η σχολική κοινότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη ζωή του εφήβου και μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά. Με αυτό το σκεπτικό το 2015 το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ εγκαινίασε τις δράσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Συνολικά 930 μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς συμμετείχαν σε ενημερωτικές συναντήσεις την προηγούμενησχολική χρονιά.

 Θεραπεία σε εξωτερική βάση - Ανοιχτή Θεραπευτική Μονάδα) εδώ και περίπου ένα χρόνο, λειτουργεί πιλοτικά η «ανοιχτή» δομή του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ. Η μονάδα

υποστηρίζει ανθρώπους με προβλήματα κατάχρησης ουσιών που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να ενταχθούν στην κοινότητα διαμονής: χρήστες/στριες ουσιών που διατηρούν μια βασική λειτουργικότητα στη ζωή τους (εργασία, οικογένεια κλπ), η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της χρήσης. Πραγματοποιούνται ατομικές και ομαδικές συναντήσεις σε καθημερινή ή περιοδική βάση και το ατομικό πλάνο θεραπείας σχεδιάζεται με βάση τα

προσωπικά χαρακτηριστικά, τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις του θεραπευόμενου. Το πρόγραμμα βασίζεται στις αρχές λειτουργίας των θεραπευτικών κοινοτήτων και προϋποθέτει τη διάθεση για αποχή από τη χρήση και την ενεργητική συμμετοχή των μελών.

 ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ και τοπική κοινωνία: Το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ επιδιώκει την συνεχή αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία. Η σύνδεση με την κοινότητα αποτελεί βασική

προϋπόθεση της θεραπείας, της πρόληψης αλλά είναι και η απάντηση στις δύσκολες συνθήκες της περιόδου της κρίσης.

Το 2015, αρωγοί και συνοδοιπόροι του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων, η Ι. Μητρόπολη Τρίκκης &

Σταγών, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, το Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας, ο Σύλλογος Οικογένειας & Φίλων ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ & ΠΙΛΟΤΟΣ. Επίσης, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνέδραμαν ως χορηγοί επικοινωνίας: οι εφημερίδες “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”,“ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ”, “ΕΡΕΥΝΑ”, “ΚΟΣΜΟΣ”, “LARISSANET”, “ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ”, οι

τηλεοπτικοί σταθμοί ASTRA, ΘΕΣΣΑΛΙΑ, TRT, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί: Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας, ΕΡΑ Βόλου, ΕΡΑ Λάρισας, “MUSICA RADIO.GR”, “ΚΙΒΩΤΟΣ”ΤΥΡΝΑΒΟΣ” και οι ιστοσελίδες www.eleftheria.gr, www.kosmoslarissa.gr, www.larissanet.gr, www.larisanews.gr και www.onlarissa.gr. Επιπλέον οι συμπολίτες μας που ήταν παρόντες σε όλες τις εκδηλώσεις μας (συναυλίες-bazaar). Τους ευχαριστούμε θερμά. Σας ευχαριστούμε θερμά. «Χωρίς εσάς αποκλείεται»!